Examen auto. Tot ce trebuie sa stii pentru a obtine permisul de conducere

Examen auto. Tot ce trebuie sa stii pentru a obtine permisul de conducere

In ziua de astazi, masina este considerata un “lux” necesar pentru marea majoritate dintre noi, cu totii punandu-ne de acord ca acesta este mijlocul de transport cel mai confortabil pe care il putem alege.

In aceste conditii, nu este de mirare ca multi adolescenti se gandesc serios inca din anii liceului la momentul in care vor incepe scoala de soferi. Ei bine, haideti sa aflam totusi si ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa obtii permisul auto in anul 2021!

Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa obtii permisul de conducere

Asa cum bine stiti deja, Codul Rutier 2020 prevede faptul ca obtinerea permisului auto pentru categoria B este conditionata de ajungerea la varsta majoratului. Asadar, cei care au implinit deja aceasta varsta pot obtine permisul auto pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata de pana la 3.5 tone.

Citeste si: Cat costa sa faci scoala de soferi in 2021 pentru fiecare categorie

Totusi, trebuie facuta o precizare importanta la acest capitol, permisul de conducere putand fi obtinut si inainte de implinirea varstei de 18 ani. Mai exact, chiar de la 16 ani se poate obtine permisul auto, acesta fiind insa valabil numai pentru conducerea vehiculelor din categoria B1.

Mai exact, vorbim despre asa numitele cvadricicluri, cu o masa proprie care nu depaseste 400 de kilograme si care sunt echipate cu un motor cu ardere interna a carui putere neta maxima nu depaseste 15 kW. Totodata, acestea pot fi echipate si cu un motor electric a carui putere nu depaseste pragul de 15 kW.

Lasand acest aspect al varstei la o parte, o persoana care isi doreste permisul auto trebuie sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicita examinarea.

De asemenea, una dintre conditiile care trebuie indeplinite pentru obtinerea permisului auto mai face referire la dovedirea pregatirii teoretice si practice, realizata prin cursuri organizate de unitati autorizate.

Mai departe, pentru a obtine permisul auto, o persoana mai trebuie sa faca dovada ca domiciliaza sau ca are resedinta pe raza serviciului public de permise unde vrea sa sustina examenul si sa obtina carnetul.

In cele din urma, o persoana care vrea sa obtina permisul auto trebuie sa nu fi fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulillor de circulatie.

Ce trebuie sa contina dosarul de examen pentru scoala de soferi

Conform DRPCIV, pentru a se putea inscrie la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, cei interesati trebuie sa pregateasca un dosar care sa contina urmatoarele documente:

– cerere tip;
– fisa de scolarizare emisa de scoala de conducatori auto in cadrul careia a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical;
– certificatul de cazier judiciar si, dupa caz, copia hotararii judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, in cazul condamarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesa executarea pedepsei amenziil;
– chitanta de plata a contravalorii permisului auto.

Apoi, dosarul trebuie depus in vederea inregistrarii si programarii la examen. Pentru inceput vorbim de proba teoretica, dupa trecerea acesteia urmand ca fiecare candidat sa se programeze si pentru proba practica.

In cazul in care trece si de aceasta proba, candidatul va obtine permisul auto. In cazul in care nu va trece din prima de proba practica, candidatul o va putea sustine din nou, dupa cel putin 15 zile, dar nu mai mult de un an de la terminarea scolii de soferi.

Nu uita sa citesti si 9 secrete pe care trebuie sa le stie orice sofer, pe care scoala de soferi nu ti le arata!

VIDEOCLIPUL ZILEI