Nu poti alege intre cutia manuala cu 5 si cea cu 6 trepte? Afla cum poti lua o decizie!

Nu poti alege intre cutia manuala cu 5 si cea cu 6 trepte? Afla cum poti lua o decizie!

Pana vom ajunge la treptele 5 si 6, va trebui sa luam in calcul transmisiile automobilelor care aveau 2, respectiv 3 viteze. Odata cu evolutia tehnologiei, cutia manuala de viteze s-a dezvoltat pana la treapta 4. Anii ’70-’80 debuteaza cu masinile deja bine dotate, cutiile de viteza avand pana la 5 trepte. Daca in acea perioada era un lux sa detii un automobil cu 5 trepte, in zilele noastre ne gandim la ceva absolut normal. In prezent, cutiile de viteze ating pana la 7 trepte de viteza.

Un exemplu bine cunoscut il reprezinta celebra masina romaneasca Dacia 1300. La acea perioada, posesorii de autovehicule cu 4 viteze se bucurau de un condus rapid cu un cosum redus de carburant. Nu a durat mult si a aparut Dacia 1310. La vremea aceea era o masina cu prestanta care oferea un sistem de motorizare imbunatatit, mai ales in ceea ce privea transmisia: 5 trepte pentru batrana Dacie.

In continuare, cutiile cu 5 si cu 6 rapoarte de viteza sunt cele mai fiabile, respectiv cel mai mult utilizate din parcul auto romanesc. Asadar, vom raspunde la intrebarea: care este diferenta dintre cutiile de viteze cu 5 rapoarte si cele cu 6?

Citeste si: Cat de mult conteaza bateria masinii tale? Afla ce trebuie sa iei in calcul atunci cand cumperi una!

Oarecum simplu, dat fiind faptul ca cele cu 5 viteze sunt intalnite la masinile relativ ieftine, iar cele cu 6 trepte la automobilele ceva mai scumpe. Continuand cu exemplul romaneasc, pana in ultimii ani nu puteam discuta cu reprezentantii Dacia de cutii de viteze cu mai multe rapoarte decat cele de nivelul anilor ’80. In primul rand ne raportam la costurile de productie. Cum Dacia Logan, Sandero, Stepway etc. sunt masini ieftine, nici pretentiile nu ar trebui sa fie ridicate.

Cutiile de viteze cu 6 trepte manifesta diferente notabile la treptele extreme, respectiv prima viteza si ultima.

Prima treapta de viteza se manifesta mai scurt. De exemplu, daca suntem la volanul unui automobil cu 6 trepte de viteza, in prima treapta vom avea 2500 rpm la numai 20 km/h. In schimb, la un automobil cu 5 trepte de viteza, la aceeasi turatie vom avea undeva la 40 km/h.

De partea cealalta, ultima treapta are o cursa mult mai lunga, sau cel putin asa ar trebui. Astfel, va retin atentia cu o particularitate unde sunt intalnite cazuri in care acelasi model de automobil, dar cu transmisii diferite, respectiv 5 si 6 trepte, ruleaza cu aceeasi viteza la aceeasi turatie. In cazuri normale, treapta a 6-a are o cursa mult mai lunga in raport cu transmisiile cu viteze inferioare, conferind avantajul turatiei mici si implicit, consumului redus de carburant.

Ce cutie de viteze sa aleg? Depinde unde si cat circulam. Cu siguranta pentru soferii care fac drumuri lungi este recomandata cutia de viteze cu 6 trepte, la polul opus aflandu-se posesorii cutiilor de 5 viteze care conduc doar in oras si foarte rar in extra urban.

Te-ar mai putea interesa:

Vrei sa-ti montezi o instalatie GPL pe masina? Iata cateva dezavantaje!

Ce este supapa EGR, de ce este importanta pentru masina ta si cand trebuie schimbata?

VIDEOCLIPUL ZILEI