Cum se testeaza amortizoarele la o masina second hand pe care vrei s-o cumperi

Cum se testeaza amortizoarele la o masina second hand pe care vrei s-o cumperi

Cand cumperi o masina second hand, trebuie sa te asiguri ca o verifici extrem de bine. Iata cum se testeaza amortizoarele la un automobil second hand pe care vrei sa il cumperi si ce trebuie sa stii despre aceste piese auto.

Masinile second hand trebuie verificate extrem de bine atunci cand vrem sa cumparam una, asa ca nu trece peste anumite defecte care ar afecta siguranta ta. Tocmai de aceea, ar fi bine sa stii cum se testeaza amortizoarele la un automobil second hand.

Care sunt semnele ca amortizoarele masinii sunt defecte

Starea precara a drumurilor din Romania afecteaza toate piesele masinilor, asa ca nu e o surpriza cand vorbim despre amortizoare defecte. Totodata, gradul de uzura a amortizoarelor este influentat si de numarul de kilometri rulati, dar si de drumurile pe care obisnuiesti sa circuli.

Citeste si: Top 6 piese ale masinilor diesel care se strica cel mai rapid

De asemenea, stilul de condus „ajuta” si el la aparitia zgomotelor mecanice specifice, care anunta defectiuni la amortizoare. Veti auzi un zgomot mecanic infundat atunci cand treceti peste o denivelare mai mare sau printr-o groapa.

Atunci cand masina voastra se deplaseaza in lateral in curbe sau aderenta se pierde atunci cand accelerezi masina, atunci problemele cu amortizoarele sunt destul de clare. Arunca si o privire la amortizoare, iar daca o sa vezi urme de ulei pe acestea, atunci o sa fie nevoie de inlocuire.

Cum sa testezi amortizoarele unei masini second hand atunci cand vrei sa o cumperi

In primul rand, poti duce masina la un service auto specializat, unde se face un test care dureaza doar 5 minute. Testul este destul de simplu, rotile din fata ale masinii se vor pune pe doua platforme, iar apoi se masoara greutatea suportata. De fiecare roata de pe cele doua punti. Frecventa de oscilatie determina aderenta, iar valoarea este cuprinsa intre 12 si 18 Hz.

Daca rezultatele sunt peste 60%, atunci aderenta este buna, iar daca acestea se situeaza intre 20 si 60%, atunci aderenta este acceptabila. In cazul in care aderenta scade sub 20%, atunci exista o problema destul de mare cu amortizoarele masinii iar acestea necesita o inlocuire. Totodata, diferenta dintre cele doua punti nu trebuie sa fie mai mica de 15%.

Desigur, nu este recomandat sa inlocuiti doar un amortizor, va fi necesar sa fie inlocuite ambele amortizoare, pentru ca defectarea unuia creste si uzura celuilalt. Aplicati aceeasi metoda ca si la anvelope, inlocuiti tot timpul cate doua, pe partea din fata sau pe partea din spate.

Nu uitati ca o alta metoda de a verifica starea amortizoarelor este si distanta de franare. Aceasta va creste atunci cand exista probleme la amortizoare, asa ca nu va jucati cu siguranta voastra!

VIDEOCLIPUL ZILEI