Cum se foloseste claxonul si ce amenda primesti cand claxonezi abuziv

Cum se foloseste claxonul si ce amenda primesti cand claxonezi abuziv

Iata cum se foloseste claxinul si ce amenda primesti, de fapt, atunci cand claxonezi abuziv alti participanti la trafic sau pietoni.

Claxonul este marea „arma” a soferilor si nu de multe ori ni s-a intamplat sa stam la semafor, iar in secunda in care s-a facut verde, un sofer binevoitor ne-a anuntat prin intermediul acestuia. Iata cum se foloseste claxonul si ce amenda poti primi atunci cand claxonezi abuziv.

Cum se foloseste corect claxonul masinii

Multi dintre soferii din Romania nu cunosc acest aspect, asa ca nu ar fi rau sa afli cum se foloseste corect claxonul masinii. Iata ce trebuie sa stii pentru a nu face si tu aceleasi greseli pe viitor.

Citeste si: Calculator impozit auto 2021. Cat platesti in functie de motorizare si capacitate cilindrica

In primul rand, claxonul trebuie folosit de la o distanta de cel putin 25 de metri fata de cei carora li se adreseaza. Totodata, trebuie sa ai grija ca soferii sa perceapa semnalul, insa nu trebuie sa ii determini pe acestia sa faca manevre ce pot pune in pericol siguranta. Asa ca, nu fi agresiv!

Claxonul trebuie sa dureze cateva secunde, asa ca nu te sfatuim sa folosesti acel semnal lung si enervant, pe care il auzim la multi soferi. Incearca sa circuli regulamentar si sa respecti aceste reguli de bun simt.

Cat este amenda pentru claxonat abuziv

In cazul in care nu respecti cele mentionate mai sus, trebuie sa stii ca Politia Rutiera te poate amenda pentru acest lucru. Mai intai, haide sa vedem cand nu e bine sa claxonezi.

Daca te afli la semafor si esti a 5-a masina, nu este nevoie sa claxonezi pentru ca nu vezi ce se intampla in fata ta. Drept urmare, nu claxona in secunda 2 cand culoarea semaforului s-a schimbat din rosu in verde.

Te sfatuim sa nu claxonezi pietonii atunci cand traverseaza neregulamentar, pentru ca acestia se pot speria si isi pot pierde echilibru. Vrei sa eviti un pericol, nu sa il provoci! La fel se intampla si cu animalele pe care le vezi pe carosabil.

Atunci cand esti in trafic si este foarte aglomerat, trebuie sa stii ca un claxon nu va elibera strazile dintr-o data. Chiar daca ramai in intersectie si este blocata, asta nu inseamna ca imediat ce vei claxona ti se va face loc.

Daca un sofer circula cu viteza legala sau cu o viteza un pic mai mica decat limita legala, nu il claxona. Sunt unii soferi care respecta cu sfintenie regulile de circulatie sau care pur si simplu vor sa conduca preventiv. Asta nu inseamna ca trebuie sa ii claxonezi.

In cazul in care un alt sofer are luminile de avarie pornite sau semnalizeaza cu intentia de a schimba banda de mers, nu claxona. Este metoda lui de a te anunta ca face o manevra sau ca are o problema cu masina, iar din acest motiv a pornit luminile de avarie.

Trebuie sa mentionam si claxonul care se adreseaza fetelor ce merg singure pe strada. Nu stim exact ce este in capul soferilor care le claxoneaza, pentru ca nu credem ca acestia vor primi vreodata atentie. Nu claxona nici in acest caz!

Atunci cand folosesti in mod abuziv claxonul masinii, trebuie sa stii ca acest lucru iti poate aduce o amenda intre 580 si 725 lei, dar si 4-5 puncte de amenda. Asta inseamna ca vei primi o amenda din clasa a doua de sanctiuni!

Tags:
VIDEOCLIPUL ZILEI