Cum se calculeaza, de fapt, puterea unui motor

Cum se calculeaza, de fapt, puterea unui motor

Primul lucru pe care il iei in calcul atunci cand vrei sa iti cumperi o masina noua sau second hand este puterea motorului. Insa cati dintre voi stiu cum se calculeaza puterea unui motor si de ce este importanta aceasta valoare.

Stim cu totii ca de fiecare data cand cumparam o masina noua sau second hand, suntem intrebati de rude sau de prieteni ce putere are motorul noului automobil. Totusi, te-ai intrebat vreodata cum se calculeaza puterea motorului si de ce este atat de importanta?

Ce este calul putere?

Daca inca nu stiai, iti spunem ca forta motoarelor este masurata in cai putere, iar aceasta unitate de masura a fost introdusa de inventatorul scotian Hames Watt, in anul 1782.

Citeste si: Care sunt, de fapt, diferentele intre cuplu si cai putere?

Initial, primele motoare erau cu aburi, iar inventatorul Thomas Savery si-a pus intrebarea catt cai poate sa inlocuiasca un astfel de motor. Drept urmare, a ajuns la concluzia ca 15-20 de cai pot inlocui un motor cu bur. De aici, valoarea a fost transformata in cai putere.

Conform inventatorului James Watt, un ponei putea ridica aproximativ 110 kkilograma de carbune pe o distanta de 30 de metri, intr-un minut. Pentru ca nu a fost multumit de aceasta valoare, Watt a determinat in anul 1782 ca un cal poate invarti roata de actionare a unei mori de 144 de ori intr-o ora, ceea ce inseamna 2.4 ori pe minut. Roata avea un diametru de 3.6 metri, iar forta de tractiune a calului a fost calculata la 81 kg.

Cum se calculeaza puterea unui motor

Pentru a calcula puterea unui motor, trebuie sa stii ce valoare are cuplul acestuia. Daca nu stii sa calculezi, iti aratam formula aici. Vei gasi aceste valori in manualul de utilizare al vehiculului.

Pentru a calcula puterea unui motor, vei folosi formula Rotatii pe minut x Cuplul motorului/5252 = CP. De obicei, cuplul unei masini este indicat la un anumit numar de rotatii pe minut. Ei bine, foloseste acea valoare pe care o inmultesti cu valoarea cuplului si pe care o imparti la 5252.

De exemplu, daca o masina atinge 4.000 rpm si are un cuplu de 320 Nm, asta inseamna ca vom folosi urmatoarea formula pentru a ii calcula puterea: 4000 x 320/5252 = 243 cp.

Dupa cum vedeti, nu este deloc greu sa calculati puterea motorului unei masini, insa aveti nevoie de ceva date tehnice pentru a face acest lucru. De cele mai multe ori insa, veti gasi puterea masinii pe anumite site-uri care ofera detalii despre masini sau pe site-ul producatorului.

VIDEOCLIPUL ZILEI