Cum sa schimbi motorul ca sa fii in regula la RAR

In cazul in care ai uitat sa schimbi distributia la timp motorul tau s-a defectat si este ireparabil, atunci trebuie sa iei in calcul schimbarea acestuia. Iata cum sa schimbi motorul ca sa fii in regula la RAR si pentru a nu primi o amenda.

Motorul masinii este extrem de important, iar daca nu tii cont si nu schimbi distributia la timp, il poti strica pentru totdeauna. Drept urmare, va trebui sa il inlocuiesti. Iata cum sa schimbi motorul ca sa fii in regula la RAR si ce trebuie sa stii despre tot acest proces.

Poti sau nu sa faci ITP-ul daca ai inlocuit motorul si nu ai fost la RAR?

Dupa cum bine stim, inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatorie si se face la o 3 ani pentru masinile noi, la un interval de doi ani pentru automobilele cu o vechime de pana in 12 ani si in fiecare an, daca masina ta are o vechime mai mare de 12 ani.

Citeste si: Cum sa afli daca mecanicii au montat cum trebuie o distributie. 3 lucruri pe care sa le verifici ca sa stai linistit

Pentru efectuarea ITP-ului o sa ai nevoie de Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) in original sau copie conform cu originalul daca masina ta este cumparata in leasing, certificatul de inmatriculare in original, o asigurare RCA valabila, dar si o carte de identitate.

Totusi, daca seria motorului din Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) nu coincide cu cea dupa motor, atunci nu vei putea sa faci ITP-ul. Asta inseamna ca va trebui sa te duci la RAR pentru omologarea acestuia, in cazul in care se presupune ca tu l-ai schimbat si nu samsarii de unde ai cumparat masina.

Cum trebuie sa schimbi motorul masinii pentru a fi in regula la RAR

In cazul in care ai inlocuit motorul masinii tale, atunci trebuie sa stii ca este absolut obligatoriu sa te duci la Registrul Auto Roman (RAR) pentru efectuarea modificarii cartii de identitate a vehiculului.

Conform celor de la RAR, cea mai simpla operatiune este sa montezi un motor identic cu cel anterior, care sa aiba acelasi cod motor cu cel care este deja mentionat in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).

In cazul acesta, RAR va verifica doar aspecte legate de operatiune, cum ar fi fixarea motorului si daca au fost pastrate elementele pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (catalizator, sonda lambda etc.). Dupa ce se va efectua si testul de poluare, totul e ca si rezolvat.

In conditiile in care ai montat un motor diferit care are performante diferite fata de cel initial, se vor efectua proble specifice in cadrul Laboratorului de incercari pentru securitate rutiera al celor de la RAR.

Actele necesare pentru omologarea noului motor la RAR sunt urmatoarele: Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), adeverinta de la service-ul unde ai efectuat inlocuirea motorului, cerere activitatea RAR completata olograf de catre solicitant, dar si actul de identitate al detinatorului vehiculului.

VIDEOCLIPUL ZILEI