Cum iti dai seama de uzura discurilor de frana, fara sa mergi la service

Cum iti dai seama de uzura discurilor de frana, fara sa mergi la service

Discurile de frana sunt esentiale pentru masina, dar si pentru siguranta ta. Tocmai de aceea, trebuie afli cum iti dai seama de uzura discurilor de frana, fara sa mergi la service. Ce trebuie sa stii despre sistemul de franare al masinii tale.

Fara discuri de frana, o masina nu poate functiona pentru ca nu poate opri. Asadar, discurile sunt esentiale pentru automobilul tau, dar si cea mai importanta parte din sistemul de franare al unei masini. Iata cum iti dai seama de uzura discurilor de frana, fara a fi nevoie sa mergi la un service.

Ce sunt placutele de frana si ce rol au acestea

Cu siguranta ai mai auzit de placutele de frana, componente ale sistemului de franare. Acestea includ o placa suport metalica si suprafara de frecare, ce vine in contact cu discul de frana.

Citeste si: Cum iti dai seama daca trebuie sa schimbi placutele de frana. Cea mai simpla metoda

Daca nu stii cum functioneaza, iti spunem ca dupa ce apesi pedala de frana, placuta de frana apasa pe discuri, iar in urma acestei forte de frecare, automobilul opreste. In timp, frecarea duce la tocirea placutelor de frana, iar in urma acestui proces rezulta si praful negru pe care il gasesti depus pe jante.

La fiecare roata veti gasi doua placute de frana, de-o parte si de alta a discului de frana. Acestea sunt montate pe etrier, piesa din sistemul de franare care pune presiune pe discuti. Intotdeauna, placutele de frana de pe partea din fata se vor toci mai repede ca cele din spate, pentru ca greutatea masinii se transfera pe partea din fata in momentul cand are loc franarea.

Cum sa iti dai seama ca discurile de frana sunt uzate

Ca si placutele, uzura discurilor de frana trebuie verificata periodic, dar poti face acest lucru si fara sa mergi la service. Ei bine, poti face o mica verificare pe suprafata discurilor cu degetele, iar daca exista santuri inseamna ca placutele de frana si-au imprimat profilul in metal, iar acesta e un semn ca trebuie inlocuite.

Totodata, daca exista diferente de nivel si se simte asa-numita buza, adica diferenta de nivel mai mare de 2 milimetri, atunci acel disc necesita inlocuire. De regula, este recomandat ca atunci cand inlocuiti discurile, sa inlocuiti si placutele de frana, deoarece acestea nu vor mai calca la fel de bine pe disc.

De asemenea, atunci cand discul este deformat, trebuie neaparat sa il schimbi. Vei simti si in directia masinii cand pui frana, pentru ca volanul va tremura destul de violent. Nu te juca si mergi la un service neaparat!

Pentru a evita orice pericole, iti mai spunem ca un disc de frana rezista aproape 50.000 de km, in functie de modul tau de condus. Dupa ce parcurgi aceasta distanta, ar fi bine sa schimbi discurile, cu toate ca sunt persoane care afirma ca discurile rezista si peste 100.000 km. Nu uita ca uzura discurior nu se rezuma doar la subtierea lor.

VIDEOCLIPUL ZILEI