Cum iti dai seama daca trebuie sa schimbi placutele de frana. Cea mai simpla metoda

Cum iti dai seama daca trebuie sa schimbi placutele de frana. Cea mai simpla metoda

Sistemul de franare al masinii este esential pentru siguranta noastra, asa ca nu ar strica sa stii cand trebuie sa schimbi placutele de frana. Iata care este cea mai simpla metoda si cum poti sa iti dai seama ca trebuie sa le schimbi.

Franele sunt esentiale pentru siguranta unei masini, asa ca fiecare sofer trebuie sa stie cand este momentul sa schimbe placutele de frana ale masinii sale. Totusi, putini soferi stiu care este cea mai simpla metoda prin care iti dai seama cand e momentul sa le schimbi.

Cand este bine sa schimbi discurile de frana?

Mai intai, trebuie sa vorbim si despre discurile de frana, pentru ca si ele sunt o componenta esentiala a sistemului de franare. Traficul haotic, starea precarea a drumurilor, dar si stilul de condus poate afecta discurile, iar inlocuirea trebuie sa se faca mult mai repede decat prevede producatorul.

Citeste si: Ce se strica prima oara la o Dacia Logan daca n-o folosesti mai multe luni

Un disc de frana uzat se poate recunoaste destul de usor, tactil sau ochiometric. Poti verifica prin atingerea suprafetei discului, iar daca se simte asa-numita buza, acea difereta mai mare de 2 milimetri, acest disc necesita inlocuire.

Bineinteles, atunci cand schimbam discurile de frana trebuie sa schimbam si placutele de frana, pentru a fi siguri ca acestea vor calca perfect pe ele.

Deformarea discului de frana reprezinta o alta cauza pentru care acesta trebuie inlocuit. Atunci cand discul este deformat vei simti o vibratie atunci cand actionezi pedala de frana. Nu mai sta pe ganduri, mergi neaparat la un service auto si inlocuieste discurile.

Cea mai periculoasa problema apare atunci cand discul de frana se sparge. Acest lucru se poate intampla atunci cand discurile sunt foarte vechi si apar crapaturi.

Care este cea mai simpla metoda sa iti dai seama ca trebuie sa schimbi placutele de inmatriculare

Orice sofer trebuie sa stie cand sa inlocuiasca placutele de frana, pentru ca fara ele masina nu mai ofera siguranta. Trebuie sa stii ca atunci cand placutele trebuie inlocuite atunci cand apare vibratia in volan cand apesi pedala de frana, sunete stridente in timpul franarii, zgomotele din timpul rularii, lipsa fermitatii pedalei de frana sau aparitia striatiilor pe discurile de frana.

Cea mai simpla metoda pentru a iti da seama ca ai nevoie de placute de frana este sa folosesti o lanterna. Daca grosimea placutei este de ¼ din grosimea totala atunci este timpul sa le inlocuiesti. De asemenea, indicatorii de uzura iti vor spune ca este timpul sa le schimbi.

Bineinteles, aceasta metoda se aplica la masinile mai vechi, pentru ca cele mai moderne anunta soferul ca este momentul sa schimbe placutele de frana. Nu uita ca un set de placute de frana nu costa atat de mult, asa ca nu te zgarci si schimba-le la timp!

VIDEOCLIPUL ZILEI