Cum iti dai seama ca trebuie sa inlocuiesti lichidul de racire/antigelul

Cum iti dai seama ca trebuie sa inlocuiesti lichidul de racire/antigelul

Antigelul este extrem de important pentru masina ta, asa ca trebuie sa fii foarte atent atunci cand trebuie sa il inlocuiesti. Iata cum sa iti dai seama ca trebuie sa schimbi lichidul de racire al masinii tale.

Fluidele din masina ta sunt foarte importante pentru functionearea acesteia la parametri optimi. Iata de ce este antigelul esential pentru buna functionare a automobilului tau si cum sa iti dai seama ca trebuie sa inlocuiesti lichidul de racire.

Ce rol are antigelul la o masina?

Daca in trecut racirea masinii se facea cu apa, trebuie sa stii ca lucrurile au evoluat, iar motoarele sunt racite cu ajutorul antigelului. Acesta este un lichid pe baza de apa, care are in compozitia sa o multime de solveti si aditivi. Practic, vorbim de un amestec de solutii cu diferite proprietati.

Citeste si: Folosim antigelul clasic sau noile solutii lichide pentru motor? Iata ce trebuie sa alegem!

Propylen-glycolul reprezinta un aditiv din antigel care are rolul de a modifica punctul de fierbere. Drept urmare, acest lichid va fierbe la 140 de grade Celsius. Totodata, vorbim si de aditivi care fac lichidul sa inghete la temperaturi mult mai scazute, iar antigelul ingheata la -50 grade Celsius.

Mai mult, vorbim si de agenti de curatare ce vor impiedica formarea de depuneri, dar vor impiedica si oxidarea in interiorul circuitului de racise. Anumiti solventi opresc dilatarea antigelului in caz de inghet, asa ca acesta nu isi va mari volumul ca in cazul apei.

Antigelul are rolul de a prelua caldura provenita de la motor. Dupa aceea, acesta trece prin radiator unde se raceste, iar energia termica este transferata mai departe in mediul exterior.

Cand trebuie sa inlocuiesti lichidul de racire la masina ta?

In timp, proprietatile antigelului dispar, asa ca punctul de fierbere nu va mai fi la 140 de grade Celsius ci va scadea. Desigur, lichidul de racire nu va mai ingheta la -50 de grade Celsius, iar acest lucru se poate intampla chiar si la -5 grade Celsius.

Expertii recomanda schimbarea antigelului o data la 4-5 ani, insa cel mai bine poti verifica punctul de inghet al lichidului de racire cu un densimetru. Acest aparat permite sa calculezi densitatea pe litru a uleiului si sa determini puritatea antigelului.

Atunci cand inlocuiti antigelul la masina, trebuie sa respectati si indicatiile producatorului. In cazul in care folositi un alt produs, riscati sa distrugeti circuitul si pompa de apa.

Trebuie sa mai stii ca verificarea nivelului de antigel se face cu motorul rece, iar daca incercat sa verificati atunci cand motorul este cald sau functioneaza, riscati ca lichidul fierbinte sa va sara pe fata sau pe maini.

VIDEOCLIPUL ZILEI