Cum iti dai seama ca lichidul de frana si-a pierdut din proprietati si trebuie inlocuit

Cum iti dai seama ca lichidul de frana si-a pierdut din proprietati si trebuie inlocuit

Pentru ca lichidul de frana se inlocuieste periodic, ar fi bine ca toti soferii sa stie cand isi pierde din proprietati. Iata cum sa iti dai seama ca lichidul de frana necesita inlocuire.

Lichidul de frana necesita inlocuire la o anumita perioada de timp, asa ca nu ar fi rau sa stii cand trebuie inlocuit. Iata cum sa iti dai seama ca lichidul de frana si-a pierdut din proprietati.

Cat de des trebuie inlocuit lichidul de frana al unei masini?

Conform expertilor in mecanica, schimbarea lichidului de frana se face la 1-2 ani, insa trebuie sa stiti ca fiecare producator recomanda o anumita perioada pentru modelele sale. Drept urmare, va trebui sa verifici si manualul de utilizare al masinii.

Citeste si: Cum iti dai seama daca trebuie sa schimbi placutele de frana. Cea mai simpla metoda

Totodata, la masini sport precum Ferrari, lichidul de frana se schimba la 6 luni sau atunci cand masina parcurge 5.000 de kilometri. Bineinteles, in cazul masinilor „normale”, lichidul de frana se schimba la aproximativ 2 ani sau cand automobilul a parcurs in jur de 30.000 – 40.000 km.

Nu uitati ca lichidul de frana este esential pentru functionarea sistemului de franare al masinii, iar daca nivelul acestuia scade, este posibil ca automobilul tau sa nu poata opri. Tocmai din acest motiv, iti recomandam sa tii cont de aceste sfaturi si sa schimbi lichidul de frana la timp.

Cum iti dai seama ca lichidul de frana trebuie inlocuit?

Pentru ca masina este supusa variatiilor de temperatura, iarna fiind temperaturi foarte scazute, iar vara foarte ridicate, calitatea lichidului de frana se depreciaza. Mai mult, un lichid de frana nou are un continut de apa de doar 0.4%, iar punctul de fierbere este de 205 grade Celsius.

Vaporii de apa din instalatie deterioreaza lichidul de frana, iar impuritatile ii scad punctul de fierbere la 150 de grade Celsius. In acest caz, continutul de apa din lichidul de frana va fi undeva la 3-4%. Cand punctul de fierbere este mai scazut, sistemul de franare isi pierde din eficienta. Totodata, lichidul de frana contaminat va cauza si coroziunea interna a componentelor precum etriere, cabluri sau pompa de frana.

Drept urmare, pedala de frana va fi mult mai moale si nu va transmite toata forta de franare la roti. Atunci cand calitatea lichidului de frana scade, acesta trebuie inlocuit.

Un lichid de frana nou are o culoare maro deschis sau chiar transparent la unele modele. In timp, din cauza impuritatilor, lichidul de frana se poate innegri si isi va schimba culoarea. Acesta este semnul ca trebuie sa inlocuiesti lichidul de frana la masina ta. Nu mai sta pe ganduri, pentru ca toata aceasta operatiune nu costo o avere si tine de siguranta ta!

VIDEOCLIPUL ZILEI