Cum iti dai seama ca DPF-ul de pe masina ta se afla in regenerare

Cum iti dai seama ca DPF-ul de pe masina ta se afla in regenerare

Aproape toate masinile moderne echipate cu motoare diesel vin si cu un filtru de particule, adica acel DPF. Iata cum sa iti dai seama ca DPF-ul de pe masina ta se afla in regenerare.

Pentru ca majoritatea masinilor moderne echipate cu motoare diesel au si un filtru de particule, adica acel DPF, ar trebui sa stii cand se regenereaza acesta. Iata cum sa iti dai seama ca DPF-ul de pe masina ta se afla in regenerare si ce trebuie sa stii despre acest proces.

Ce este filtrul de particule (DPF) si ce face pentru masina ta?

Dupa cum sugereaza si numele, filtru de particule sau DPF (diesel particulate filter) are rolul de a filtra particulele emise de un motor diesel. Vorbim despre particulele cu dimensiuni de pana la 0.01 μm.

Citeste si: Cum se exploateaza corect masinile care au filtru de particule

Mai trebuie sa stii ca acest filtru se monteaza inainte sau dupa catalizator, insa sunt modele de masini la care filtrul de particule se monteaza intre doua catalizatoare. Daca este amplasat inaintea catalizatorului, atunci eficienta filtrului de particule poate sa ajunga pana la 100%!

Filtrul de particule a fost introdus pentru prima data pe motoarele Euro 4, insa din momentul in care au aparut si motoarele cu norma de poluare Euro 5, acesta a devenit obligatoriu in Europa.

Cand se afla in regenerare DPF-ul de pe masina ta

In cazul in care ai o masina diesel si ai observat ca merge in suturi, atunci trebuie sa stii ca filtrul de particule se va regenera automat, asa ca sa nu intri in panica. Iti spunem asta pentru ca da o sa lasi masina la ralanti, o sa vezi cum acul turometrului se ridica si masina va incepe sa se tureze chiar daca tu nu apesi acceleratia.

Daca inca nu stii ce se intampla exact atunci cand filtrul de particule (DPF) se regenereaza, iti mai spunem ca aceasta operatiune are rolul de a arde particulele care s-au adunat in filtru, astfel incat acesta sa nu se infunde. Regenerarea DPF dureaza aproximativ 10-15 minute.

Pentru a evita infundarea filtrului de particule, trebuie sa stii ca va fi necesar sa scoti masina din oras la drum intins, pentru a o conduce cu o viteza constanta de 60-65 km/h, timp de 15-20 de minute. In acest fel, filtrul de particule se va curata, iar tu vei evita anumite defectiuni care pot aparea atunci cand nu dai importanta acestor lucruri.

Si inca ceva, drumurile scurte sau folosirea masini doar in oras, sunt inamicul numarul unu al unui motor diesel, pentru ca motorul nu apuca sa ajunga la temperatura optima de functionare. Mai mult, multi soferi nu dau atentie faptului ca regenerarea filtrului de particule a inceput, asa ca opresc masina chiar in mijlocul operatiunii de curatare a DPF.

VIDEOCLIPUL ZILEI