Cod Rutier 2020. Care este alcoolemia maxima pe care un sofer o poate avea, fara sa riste un dosar penal

Cod Rutier 2020. Care este alcoolemia maxima pe care un sofer o poate avea, fara sa riste un dosar penal

Codul Rutier 2020 vine cu prevederi clare in ceea ce priveste consumul de alcool la volan. Iata care este alcoolemia maxima pe care un sofer o poate vedea, fara sa riste dosar penal.

Soferii nu ar trebui sa se urce la volan nici macar atunci cand au consumat o singura bere. Acest argument nu il va convinge pe agentul de politie. In plus, orice cantitate de alcool consumata poate reduce viteza de reactie la volan, ceea ce mareste sansele producerii unui accident rutier. O mica diferenta te poate duce de la o amenda serioasa la dosar penal.

O alcoolemie de sub 0,40 mg/ litru alcool pur in aer expirat se sanctioneaza cu amenda de la 21 la 50 puncte si suspendarea permisului auto pentru jumatate de an.

„Conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile”, arata legea.

Citeste si: Un sofer a fost prins cu o alcoolemie peste limita legala dupa ce a mancat o banana si doua mere

O imbibatie de peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat devine infractiune.

In cazul in care soferul are o imbibatie alcoolica egala sau peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat, acesta este obligat sa se supuna recoltarii mostrelor biologice, in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange. El va fi condus obligatoriu la spital unde sunt prelevate probe biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei din sange. Daca refuzi, se poate stabili retroactiv, asa ca nu vei scapa de aceasta corvoada.

Doar rezultatul oficial al analizei de sange realizat la o unitate medicala este proba de incriminare penala in instanta de judecata.

Asadar, alcoolemia maxima pe care un sofer o poate avea, fara sa riste dosar penal, este de pana la 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat (minimum 0,80 g/l alcool pur in sange). Tot ce este peste devine infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala.

In cat timp dispare alcoolul din sange

In Romania, conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice este total interzisa. Neoficial, se spune ca un pahar de bere sau un singur pahar de vin nu te va da de gol la verificarile cu etilotestul, insa acest lucru poat fi o capcana. Alcoolemia variaza de la un sofer la altul si depinde, in mare, de masa corporala.

Mai mult, specialistii sustin ca cei care beau pe stomacul gol pot atinge valoarea maxima a alcoolemiei se atinge in 20-30 de minute. In schimb, in cazul celor care au mancat, alcoolul va ajunge in sange in 1.5 -2 ore. Se pare ca singurul factor care poate grabi oarecum eliminarea este exercitiul fizic intens.

Alcoolemia si timpul in care aceasta se elimina in cazul unei persoane de 70 de kilograme: 

– 100 ml votca – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore;

– 100 ml palinca – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimina in 4 ore si 10 minute;

– 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore si 10 minute;

– o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimina in maxim 2 ore;

– 1 litru de vin – intre 1,02 si 1,37 grame alcool pur la mie, in functie de taria vinului, care se elimina intre 7 ore si 9 ore

Pe de alta parte, un barbat cu o inaltime de 180 cm si o greutate de 80 kg, care a consumat 2 beri de 500 ml in interval de doua ore, ar trebuie sa astepte minim doua ore si 40 minute pana la revenirea la 0‰ alcool in sange.

VIDEOCLIPUL ZILEI