Ce trebuie sa faci daca vrei sa schimbi culoarea masinii si ce costuri implica

Ce trebuie sa faci daca vrei sa schimbi culoarea masinii si ce costuri implica

Daca vrei sa iti schimbi culoarea masinii, trebuie sa stii ca alegerea culorii si drumul la vopsitorie nu sunt singurii pasi pe care trebuie sa ii faci.

Pentru majoritatea romanilor, si nu numai, alegerea culorii unei masini este extrem de important, iar specialistii spun ca arata o trasatura de caracter.

Ce faci insa daca masina second hand pe care ai cumparat-o are o culoare nepotrivita, ori daca dealurul iti cere prea multi bani pentru culoarea dorita? Raspunsul este sa schimbi chiar tu culoarea, insa trebuie sa stii ca mersul la vopsitorie nu este singurul lucru pe care trebuie sa il faci. Schimbarea culorii unei masini implica si ceva birocratie, dar si costuri suplimentare.

Ce acte iti trebuie si unde mergi pentru a declara schimbarea culorii

Primul pas pentru a schimba culoarea masinii este sa mergi la o vopsitorie auto, sa iti alegi culoarea si sa platesti manopera. Abia dupa ce ti-ai vopsit masina incepe adevarata bataie de cap.

In primul rand trebuie sa iti faci o programare la RAR, astfel incat noua culoare sa fie trecuta in cartea de identitate a vehiculului. Trebuie sa stii ca aceasta operatiune te va costa 90 de lei, iar plata se poate face direct la ghiseul RAR.

Citeste si: Verificare istoric auto gratis online. Cum poti afla de pe laptop ori telefon ce probleme a avut o masina

Actele necesare pentru Registrul Auto Roman sunt:

  • Cerere de activitate RAR (o cerere care se completeaza pe proprie raspundere si se semneaza in prezenta angajatului RAR)
  • Actul de identitate
  • Cartea de identitate a vehiculului

Dupa ce au fost facute modificarile in cartea de identitate a vehicului, trebuie sa faci un nou drum la serviciul de inmatriculari. Aici trebuie sa soliciti eliberarea unui nou certificat de inmatriculare, operatiune care te va costa 37 de lei. Daca nu vrei atatea batai de cap, poti aplica un autocolant!

Actele necesare pentru Serviciul de inmatriculari:

  • Cerere prin care se solicita eliberarea unui nou certificat de inmatriculare
  • Cartea de identitate a vehiculului cu modificările efectuate de RAR (in original si copie)
  • Act de identitate (in original si copie)
  • Dovada platii certificatului de inmatriculare in valoare de 37 RON

Trebuie sa stii ca, in cartea de identitate a vehiculului se pot inscrie numai 10 culori de baza: alb, galben, portocaliu, rosu, violet, albastru, verde, gri, maro si negru.

Asadar, daca vrei sa faci economie si sa scapi de toate aceste drumuri, poti sa iti vopsesti masina cu o tenta noua a culorii inscrise in cartea de identitate. Bineinteles, cu conditia ca aceasta sa nu fie alb sau negru. Mare atentie, in aceasta perioada, si la valabilitatea ITP-ului!

VIDEOCLIPUL ZILEI