Ce inseamna ABS si la ce ajuta acest sistem auto

Ce inseamna ABS si la ce ajuta acest sistem auto

Cati dintre voi stiu exact ce inseamna ABS? Pentru ca majoritatea soferilor au auzit de el insa nu stiu exact ce este, am decis sa va explicam ce inseamna ABS si la ce ajuta acest sistem auto. De ce este atat de important pentru siguranta ta.

Daca esti interesat de sistemele de siguranta instalate pe masina ta si vrei sa te documentezi, astazi o sa vorbim despre ABS. Iata ce inseamna si la ce ajuta acest sistem auto. De ce este vital ca masina ta sa fie echipata cu ABS?

Ce inseamna ABS si ce face acest sistem pentru masina ta?

Ei bine, ABS vine de la Anti-Lock Braking System si are rolul de a preveni blocarea rotilor atunci cand actionati frana la masina. Dupa cum bine stiti, la masinile mai vechi precum celebrele Dacia 1300, ABS nu exista si de multe ori rotile se blocau atunci cand apasati pedala de frana mai puternic.

Citeste si: Ce inseamna cand se aprinde martorul ABS si ce defectiuni ar putea anunta acesta

ABS vine pentru a preveni acest fenomen, iar in acest fel vom avea control asupra directiei. Cu toate ca sistemul ABS este extrem de util atunci cand oprim masina pe un drum uscat sau pe suprafete alunecoase, pe pietris sau pe drumurile acoperite de zapada, sistemul poate creste distanta de franare, insa soferul va avea mai mult control asupra directiei.

Sistemul ABS este alcatuit dintr-o serie de senzori care monitorizeaza viteza rotilor, unitate de control si un modulator de presiune, care actioneaza supapele de control a presiuni de franare.

Pe scurt, sistemul ABS asigura franarea fara blocarea rotilor, care este mult maie eficienta. Astfel, distanta de franare este mai scurta, putem controla mai bine automobilul in momentul franarii pentru ca rotile nu sunt blocate, iar anvelopele sunt si ele protejate.

Ce producator auto a oferit pentru prima data sistemul ABS?

Cu toate ca prima recunoastere oficiala a sistemului ABS a sosit cand inginerul german Karl Waessel a dezvoltat un sistem pentru modularea puterii de franare, acesta nu a dezvoltat un produs care chiar functiona. La fel s-a intamplat si cu Robert Bosch, care a patentat un sistem similar 8 ani mai tarziu.

Chrysler a fost producatorul care a introdus pentru prima data sistemul ABS pentru modelul Imperial in anul 1971. In acelasi an, sistemul a devenit standard pe modelul Ford Thunderbird.

In anul 1978, Mercedes-Benz a fost printre primii producatori care a introdus sistemul ABS dezvoltat de Bosch, pe modelul W116. Din anul 1987, sistemul ABS a fost oferit standard pe toate automobilele Mercedes-Benz.

BMW a introdus sistemul ABS pe motociclete in anul 1988, mai exact pe modelul K100. In anul 1933, Lincoln a devenit primul producator de automobile care a oferit modelele sale echipate standard cu sistemul ABS pentru toate cele patru roti ale masinii.

VIDEOCLIPUL ZILEI