Ce este frana de motor si cand putem sa o folosim?

Ce este frana de motor si cand putem sa o folosim?

Frana de motor. In anumite momente al vietii noastre de soferi este nevoie de un pic de experienta si atentie. Adica, este important sa stim cand si cum sa folosim frana. Bine, o sa spuneti ca asta este primul lucru pe care il invatam atunci cand incepem lectiile de sofat, dar noi ne referim la o alta frana: frana de motor.

Imi aduc aminte ca am fost de-a dreptul inspaimantat atunci cand a venit prima iarna pentru mine, ca proaspat sofer. Da, pentru ca nu stiam exact care e treaba cu frana de motor si mi-a fost un pic frica.

De aceea, m-am gandit sa vorbim un pic despre acest tip de frana. Nu de alta, dar daca as fi fost inspirat sa citesc despre asta inainte de a ma urca la volan pentru prima data, iarna, as fi fost poate un pic mai linistit. Si da, suntem aici sa va dam informatii importante, ca sa nu aveti nicio grija atunci cand va urcati la volanul masinii. 

Ce este frana de motor?

Asa cum va spuneam, inainte de a pleca la drum, in prima mea iarna ca sofer, auzisem de frana de motor, dar nu stiam exact ce este aceasta.

Frana de motor se actioneaza prin retrogradarea unei trepte de viteza cu ajutorul motorului, fara sa apasam frana propriu-zisa.

Citeste si: Ce facem daca se opreste motorul in mers? Iata cateva sfaturi!

La unele motoare, adica la cele pe benzina, daca luam piciorul de pe acceleratie, vom observa o scadere a vitezei.

Asta inseamna ca in motor clapeta de acceleratie se inchide si nu mai lasa aerul sa intre, in acel moment fiind taiata si alimentarea cu carburant.

E bine sa folosim frana de motor sau cea mecanica?

Specialistii in domeniu spun ca este bine sa folosim aceasta frana. De ce? In primul ran pentru ca vom economisi carburant, iar in al doilea rand pentru ca aceasta este o masura suplimentara de siguranta (in cazul in care ramanem fara frana).

Cand o putem folosi?

Frana de motor este cel mai des folosita iarna. Da, pentru ca, dupa cum bine stim, iarna carosabilul nu este tocmai uscat si uneori putem intalni in drumul nostru si portiuni cu gheata, iar franarea mecanica poate sa nu ne ajute.

A doua situatie in care putem folosi frana de motor este atunci cand oprim la semafor. Adica, aproape in fiecare zi, de mai multe ori. De ce sa facem asta? Pentru ca, asa cum v-am mai spus, veti economisi carburant. Si in plus, daca sunteti incepatori, puteti sa exersati pentru anotimpul rece, care va veni in curand.

Si pe autostrada putem folosi cu incredere acest tip de frana. Se intampla pe autostrada ca in fata noastra sa apara un alt autovehicul. Atunci e bine sa folosim frana de motor, nu cea de picior, pentru a incetini, iar daca vrem sa incetinim mai mult e indicat sa retrogradam pe rand treptele, atat cat simitim ca e bine.

Atunci cand mergi la munte, e bine sa folosesti frana de motor, mai ales pe serpentine. Bine, cred ca v-ati dat seama ca nu la urcare, ci doar la coborarea de pe munte.

Important este sa stiti ca nu e bine sa scoateti masina din viteza pentru ca daca masina e scoasa din viteza trebuie sa stati cu piciorul pe frana, si atunci cand il ridicati masina va accelera si puteti derapa, spre exemplu.

O alta situatie in care folosirea franei de motor este indicata este in situatiile de urgenta, cum ar fi, spre exemplu, o oprire brusca a autoturismului din fata.

Bine, aici lucrurile sunt mai complicate. Da, pentru ca in situatiile de urgenta doar anumiti soferi pot folosi aceasta frana. Adica doar cei cu o experienta mai mare si cei care au un pic de exercitiu in ceea ce priveste condusul defensiv.

La masinile cu transmisie automata exista aceasta frana?

La aceasta intrebare raspunsul este da. Orice masina cu transmisie automata se poate retrograda, prin mutarea levierului din D in treapta inferioara.

Daca masina are transmisie automata cu padele, ele se folosesc ca si un schimbator de viteze normal. Exista si masini automate care ofera si posibilitatea de a schimba manual vitezele.

Te-ar mai putea interesa:

Iata tot ceea ce trebuie sa stiti despre airbag-urile masinii voastre!

Afla care sunt cele 5 modalitati prin care poti fi furat la pompa in benzinarie

VIDEOCLIPUL ZILEI