Ce este, de fapt, AdBlue si la ce ajuta acesta

Ce este, de fapt, AdBlue si la ce ajuta acesta

Motoarele diesel de ultima generatie vin cu celebrul AdBlue. Daca nu stii ce reprezinta, o sa iti spunem ce este AdBlue si la ce ajuta acesta. Solutia pe care proprietarii de masini diesel trebuie sa o aiba in vedere.

Daca ai o masina de ultima generatie echipata cu motor diesel, atunci mai mult ca sigur aceasta foloseste si AdBlue. In caz ca nu stii ce inseamna, o sa iti spunem ce este AdBlue si la ce foloseste aceasta solutie.

Ce este AdBlue?

AdBlue reprezinta o solutie numita Diesel Exhaust Fluid (DEF), care contine 32.5% uree si 67.5% apa deionizata. Dupa cum spune si numele, aceasta solutie este folosita pentru a reduce emisiile de monoxid de azot (NO), dar si dioxid de azot (NO2), care apar in urma arderii combustibilului intr-un motor diesel ce foloseste sistemul reducerii catalitice selective.

Citeste si: Cum se exploateaza corect masinile care au filtru de particule

Procesul este destul de simplu, pentru ca aceasta solutie AdBlue este injectata direct in evacuarea masinii, iar in urma unei reactii chimice, noxele emise sunt descompuse in apa si azot pur.

Totodata, ureea este obtinuta printr-un proces industrial in care se combina dioxidului de carbon (CO2) cu amoniacul (NH3), la temperaturi si presiuni inalte. Substanta care se obtine in urma acestui procedeu este uree solida, sub forma de crostale incolore.

Temperatura la care ingheata AdBlue este de -11 grade si tocmai de aceea, masinile vin echipate cu o rezistenta electrica, responsabila cu incalzirea solutiei in cazul in care aceasta ingheata.

AdBlue este folosit de multi ani pe camioanele de mare tonaj, iar dupa scandalul Dieselgate in care a fost implicat Volkswagen, aceasta solutie a inceput sa fie folosita din ce in ce mai des la masinile echipate cu motoare diesel.

Ce se intampla daca rezervorul AdBlue este gol?

EI bine, daca este gol rezervorul AdBlue al masinii, trebuie sa stii ca aceasta nu va mai putea fi pornita. Tocmai din acest motiv, trebuie sa fii foarte atent si sa completezi, daca este nevoie, cu solutie AdBlue.

Rezervorul AdBlue al unei masini difera in functie de segmentul din care face parte, iar pentru a porni automobilul tau va trebui sa pui minimum 4 litri. Un rezervor de AdBlue plin rezista de obicei pana la urmatoarea revizie, insa trebuie sa stii ca vei primi o avertizare in bord, atunci cand mai sunt 1.000 de km inainte sa ramai fara solutie.

Mai trebuie sa stii ca producatorii recomanda folosirea intregului recipient de AdBlue atunci cand completezi, pentru ca odata ce a fost desigilata, solutia isi va pierde din puritate. 20 de litri de AdBlue costa in jur de 75 de lei, asa ca solutia nu este foarte scumpa. Un plin de AdBlue ajunge pentru aproximativ 15.000-20.000 de kilometri.

VIDEOCLIPUL ZILEI