Cat ar trebui sa tina, de fapt, o baterie auto de calitate

Cat ar trebui sa tina, de fapt, o baterie auto de calitate

Sezonul rece este si perioada in care majoritatea acumulatorilor auto cedeaza. Drept urmare ne intrebam cat ar trebui sa tina o baterie auto de calitate.

Majoritatea acumulatorilor auto cedeaza cand ne este lumea mai draga, adica in sezonul rece atunci cand temperaturile scad sub zero grade. Tocmai de aceea, credem ca este necesar sa stii cat ar trebui sa tina o baterie auto de calitate.

Cum sa verifici starea de incarcarea a unui acumulator auto?

Pentru a sti daca acumulatorul masinii tale este pe cale sa cedeze, acesta ar trebui verificat. Cu toate ca este recomandat sa faci acest lucru intr-un service autorizat precum Auto Soft, poti face acest lucru si acasa.

Citeste si: Cum se redreseaza bateria masinii?

In primul rand, trebuie sa verifici tensiunea acumulatorului. Faci acest lucru cand nu exista niciun consumator activ, adica motorul, farurile sau radioul trebuie sa fie oprite. Tensiunea normala a unei baterii auto trebuie sa fie de aproximativ 12.5 V, iar aceasta nu trebuie sa scada sub 12 V. O masuratoare corecta se face la 2 ore dupa ce ai oprit motorul.

Totodata, terbuie sa faci masuratoarea cu farurile sau radioul pornite, iar valoarea tensiunii nu trebuie sa scada foarte mult. In momentul cand pornesti masina, tensiunea trebuie sa fie de peste 10 V, asta la o temperatura exterioara de peste 20 de grade Celsius.

Dupa ce ai pornit motorul masinii, tensiunea din acumulator ar trebui sa fie de minimum 13.8 V, iar daca valoarea acesteia este mai mica, atunci ar trebui sa verifici alternatorul.

Ultima metoda de a masura tensiunea din acumulator este sa opresti motorul masinii, sa scoti borna minus a bateriei si sa legi in serie un amperimetru, setat pe 10 A. Dupa aceea, inchide masina cu ajutorul sistemului de inchidere centralizata si masoara consumul. Valoarea obtinuta trebuie sa fie foarte mica, pentru ca masina nu are atat de multi consumatori.

Care este durata de viata a unei baterii auto de calitate?

Raspunsul la aceasta intrebare nu este atat de usor, pentru o masina poate avea multi consumatori, iar acest lucru scurteaza durata de viata a acumulatorului auto. Cert este ca bateria unei masini noi, tine mult mai mult ca una cumparata din magazin.

Desigur, cu cat acumulatorul auto este mai scump, cu atat durata de viata a acestuia este mai mare. O baterie auto de calitate poate avea o durata de viata de pana la 6 ani, insa daca ai anumite probleme la masina, aceasta poate tine doar 3 ani.

Mai conteaza si zona in care locuiesti, pentru ca daca stai intr-o zona muntoasa unde temperaturile nu sunt atat de ridicate, bateria masinii se consuma mai repede. Intr-o zona calda sau daca iti tii masina intr-un garaj unde temperatura nu scade sub 15 grade Celsius, acumulatorul auto o sa aiba o durata de viata mai mare.

VIDEOCLIPUL ZILEI