Care sunt, de fapt, diferentele intre cuplu si cai putere?

Care sunt, de fapt, diferentele intre cuplu si cai putere?

Principalele informatii pe care le cautam atunci cand vrem sa cumparam o masina sunt legate de motor, dar si de puterea pe care o dezvolta acesta. Totusi, cat dintre voi stiu care sunt diferentele intre cuplu si putere.

 

Atunci cand vorbim despre masini, principala intrebare este legata de caii putere, insa nu toti soferii stiu toate informatiile. Iata care sunt diferentele intre cuplu si putere, ce trebuie sa stii despre aceste cifre.

Ce sunt caii putere?

Inainte de a intelege diferentele, trebuie sa stim mai intai ce sunt exact caii putere si ce reprezinta cuplul motorului.

Calul putere reprezinta o unitate de masura, care este egala cu puterea mecanica pe care este capabil sa o dezvolte un cal. Aceasta unitate de masura a fost introdusa in anul 1782 de catre inventatorul scotian James Watt, atunci cand acesta lucra la motoarele cu aburi. Watt folosea un ponei pentru a transporta carbunele in mina si asa a avut ideea de a denumi acea forta.

Citeste si: Cum sa afli daca mecanicii au montat cum trebuie o distributie. 3 lucruri pe care sa le verifici ca sa stai linistit

Practic, un cal putere este egal cu forta cu care poate fi ridicata o greutate de 75 kg de la sol, impotriva fortei gravitationala si intr-o secunda. Stim cu totii ca in trecut erau folositi caii pentru muncile grele, asa ca se ridicau greutati cu scripeti in adancul minelor de carbune.

In secolul XVII, inventatorul englez Thomas Savery a fost primul care s-a intrebat cati cai poate sa inlocuiasca un motor cu aburi, asa ca unitatea de masura a inceput sa fie folosita.

Fizicienii au ajuns la concluzia ca un cal poate sa produc 14.9 cp, insa numai pentru o perioada scurta de timp, insa atunci cand este folosit la o munca obisnuita tragand un plug pe camp, animalul genereaza constanta 1 cp.

Un om poate genera 1.2 cp pentru perioade scurte de timp sau 0.1 cp pe termen nelimitat. Un atlet ca Usain Bolt poate genera 3.5 cp la viteza maxima.

Ce este cuplul motor?

Cuplul motor reprezinta forta cu care este actionata de o parghie pe un camp de rotire, iar valoarea sa se calculeaza dupa formula cuplu motor = forta x parghie. Practic, cuplul motor reprezinta forta de rotatie pe care o produce arborele cotit al unui motor.

Cuplul motor se masoara in newton-metru (Nm), iar cutia de viteze il transforma in forta de propulsie. Cu cat arborele cotit se va roti mai repede, cu atat motorul va genera un cuplu mai mare.

Cuplul mai este denumit si „momentul”, pentru ca este acea forta care te impinge in scaun atunci cand apesi mai tare pedala de acceleratie a masinii tale.

Pentru a calcula cuplul unui motor, folosim urmatoarea formula: Cuplu motor (C) = P (putere mecanica)/ ω (viteza unghiulara).

Diferente intre cai putere si cuplul motorului

Ca sa intelegi diferentele intre cele doua valori extrem de importante la o masina, iti spunem ca o sa ai nevoie de cuplu pentru a misca masina de pe loc, insa caii putere ofera posibilitatea de a accelera masina mai rapid.

Greutatea unei masini este raportata la cuplul motor, asa ca din acest motiv masinile cu greutate mare au si un cuplu pe masura, care este necesar sa puna in miscare vehiculul. Tocmai din acest motiv, TIR-urile sau masinile grele, vin echipate cu motoare diesel care dezvolta un cuplu mai mare, disponibil la un numar de rotatii mai mic.

Asadar, atunci cand cumperi o masina trebuie sa te gandesti la ce o folosesti. Daca vrei sa cari greutati, atunci alegi un motor cu cuplu mare, iar daca vrei rapiditate, alegi o masina cu un numar mai mare de cai putere.

VIDEOCLIPUL ZILEI