Cand trebuie schimbat uleiul cutiei de transmisie?

Cand trebuie schimbat uleiul cutiei de transmisie?

Uleiul transmisiei este folosit pentru a lubrifia transmisia masinii astfel incat ea sa functioneze la performante optime. Lichidul de transmisie actioneaza ca lichid hidraulic, lubrifiant si agent de racire pentru masina.

A achizitiona uleiul corect este esential pentru asigurarea functionarii transmisiei asa cum a fost ea proiectata si pentru a avea parte de un condus fara nici o problema. Foarte multi dintre soferi insa nu stiu cand sa isi schimbe uleiul de transmisie.

Iata ca azi va vom spune cateva lucruri ca raspuns la aceasta intrebare. In primul rand trebuie sa stim de la bun inceput ca lichidul de transmisie are o valabilitate, la fel ca orice alt fluid al masinii, si se descompune in timp din cauza caldurii, a utilizarii si a contaminarii.

Daca nu este schimbat la timp, acesta poate sa provoace un comportament neregulat al transmisiei masinii, cum ar fi cele care intervin atunci cand schimbam vitezele.

Cand trebuie schimbat lichidul de transmisie?

Daca v-ati interesat inainte despre aceasta problema, cu siguranta ati primit rapsunsuri diferite. Unii dintre producatorii auto recomanda schinbarea uleiului de transmisie la fiecare 150.000- 200.000 kilometri, ceea ce este mult, daca stam bine sa ne gandim.

Un sofer obisnuit parcurge intr-un an aproximativ 15.000 kilometri, asa ca operatiunea de schimbare a lichidului de transmisie va fi facuta la aproximativ 6 ani. Cine stie in ce conditii arata lichidul in decursul a 6 ani? De aceea, este bine, ca uleiul de transmisie sa fie schimbat mai devreme, la fiecare 2, 3 ani sau la fiecare 70.000 kilometri.

Evident ca nu strica deloc daca decideti sa il schimbati mai repede. Veti avea rezultate mai bune in ceea ce priveste transmisia, dar veti vedea diferenta si in buzunar.

Cum vad daca trebuie schimbat uleiul din cutia de viteze?

Semnele ca uleiul trebuie schimbat sunt multe. Orice sofer poate sa observe necesitatea schimbarii uleiului de transmisie, daca este un pic atent la masina si daca cunoaste mersul ei.

Primul semn, pe care majoritatea soferilor il observa este zgomotul diferit al cutiei de viteze. Mai exact, aceasta scoate niste sunete ciudate la schimbarea vitezelor, dar si in mers.

Mai apoi, ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca masina schimba viteza cu intarziere, dar si faptul ca trepideaza atunci cand schimba treptele sau ca produce mici socuri.

Inca un element care ne da de inteles ca uleiul din transmisie trebuie schimbat este culoarea lui. Un lichid sanatos, ca sa spunem asa, are culoarea rosie, desi lichidul un pic mai vechi va fi un pic mai inchis la culoare. Fluidul care este maro/negru si miroase a ars ar trebui schimbat cat mai curand posibil.

Ar trebui, de asemenea, sa cautati daca nu cumva exista elemente care ar putea sa il contamineze. Vorbim aici despre impuritati, resturi si murdarie.

VIDEOCLIPUL ZILEI