Amenzi rovinieta. In cat timp se prescriu si cum le platesti usor si rapid

Amenzi rovinieta. In cat timp se prescriu si cum le platesti usor si rapid

Amenzi rovinieta. Toti soferi stiu ca rovinieta este taxa obligatorie de drum in Romania, fiind cunoscuta si sub numele de vinieta. In ciuda faptului ca toata lumea stie de ea, multi uita sa plateasca sau nu o platesc intentionat si incearca sa evite camerele video care verifica aceasta taxa.

La ora actuala, in Romania avem aproape 100 de camere de verificare a rovinietei, iar cei care sunt prinsi ca nu si-au achizitionat aceasta taxa de drum vor fi obligati sa plateasca amenda conform legii in vigoare.

Soferii romani pot verifica valabilitatea rovinietei pe site-ul Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, www.cnadnr.ro.

Cat costa rovinieta pentru autoturisme ?

Pretul rovinietei difera in functie de categoria auto, dar si perioada pentru care este achizitionata taxa de drum. Astfel, pretul rovinietei este urmatorul:

Pentru o perioada de 7 zile pretul rovinietei este de 14 lei ( 3 euro), in timp ce pentru o luna scoatem din buzunar 32,67 de lei (7 euro).

Soferii care vor rovinieta pentru 90 de zile vor achita 60,66 de lei (13 euro), in timp ce pentru un an de zile vom scoate din buzunar 130,66 lei (28 euro).

Citeste si: Rovinieta – cine si cand are voie sa circule fara ea

Cei care vor sa descopere pretul la rovinieta pentru alte autovehicule (autobuze, camioane, etc.) o pot face pe site-ul e-rovinieta.ro.

Ce amenzi risti daca nu ai rovinieta, in functie de masina pe care o conduci

Soferi care sunt prinsi ca nu detin rovineta risca amenzi intre 250 de lei si 4.500, in functie de autovehiculul pe care il conduc.

Cea mai mica amenda este pentru autoturisme si variaza intre 250 si 500 de lei.

Proprietarii vehiculelor de transport marfa sub 3,5 tone vor plati intre 750 si 1.250 de lei, in timp ce pentru vehiculele de transport marfa situate intre 3,5 tone – 7,5 tone si vehicule de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune (inclusiv soferul) vor scoate din buzunar intre 1.250 si 1.750 de lei.

Pentru vehicule de transport marfa 7,5 – 12.00 tone si vehicule transport persoane cu peste 23 de locuri pe scaune (inclusiv soferul) amenda este intre intre 1.750 si 2.250 lei.

Vehiculele de transport marfa cu peste 12,01 tone si cu maximum 3 axe inclusiv vor incasa o amenda situata intre 2.750 – 3.000 lei.

Cea mai mare amenda o vor incasa soferii care detin vehicule de transport marfa cu peste 12,01 tone, minim 4 axe inclusiv, fiind nevoiti sa plateasca intre 3.000 de lei si 4.500.

Unde se pot plati amenzile pentru rovinieta si in cat timp se prescriu

Termenul de prescriere a amenzilor pentru neplata rovinietelor a scazut de la sase la patru luni, conform unor modificari din 2018.

Practic, avem 120 de zile de la momentul in care masina noastra a fost fotografiata de o camera pentru rovinieta sau de catre un agent de politie.

Amenzile pot fi platite la trezoreriile din judetul in care este inmatriculata masina sau in sectorul in care este inmatriculata masina in Bucuresti. O alta varianta este si site-ul ghiseul.ro pe internet.

VIDEOCLIPUL ZILEI