Revine taxa auto? Anuntul facut de ministrul Finantelor

Revine taxa auto? Anuntul facut de ministrul Finantelor

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat, joi, ca nu se pune problema deocamdata de o noua taxa de poluare si ca, dupa parerea sa, este nevoie de o strategie pe termen lung, pe toate sectoarele de energie, pentru a reduce poluarea.

„Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national, iar mesajul meu este ca atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung”, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Acesta este de parere ca taxa de poluare pentru automobile nu va rezolva problema poluarii la nivel national.

„Noi ne uitam la o strategie pentru intreaga economie si aici includem toate sectoarele de energie care polueaza, inclusiv traficul rutier. Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national. Ceea ce incercam sa facem este retehnologizarea. Este o politica mult mai buna si sustenabila pe termen lung decat o taxa”, a afirmat Citu, potrivit Agerpres.

Totodata, seful MFP a amintit, totodata, de programul guvernamental Rabla prin care, in acest an, se urmareste eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate.

Programul Rabla sustine eliminarea acestor masini care polueaza. Anul acesta sunt 60.000 de unitati care vor distribuite, deci programul continua. Daca programul Rabla reuseste sa aduca mai multe masini noi decat cele importate, vom vedea rezultatele. In acelasi timp, spun ca trebuie sa gasim o solutie la nivel de economie, nu doar pentru sectorul auto”, a afirmat oficialul.

 

Taxa auto, eliminata in 2017

Taxa auto a fost eliminata la 1 februarie 2017, iar toti cei care platisera o suma la inmatricularea autovehiculelor urmau sa-si primeasca banii inapoi de la stat. Ulterior acestei masuri, fostul ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu, declara ca Timbrul de mediu va avea un inlocuitor, dar „in niciun caz nu va fi vorba despre o noua taxa”.

La jumatatea lunii decembrie 2018, Gavrilescu anunta ca nu a fost gasita nicio varianta a noii contributii care urma sa inlocuiasca taxa auto pana la ora actuala, iar pana la gasirea unei formule finale va mai dura.

In septembrie 2019, Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), anunta ca a restituit taxe auto tuturor contribuabililor romani care au depus documentatii complete. Astfel, incepand din 2017 pana in prezent, ANAF a restituit taxe auto in valoare totala de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse si aprobate.

VIDEOCLIPUL ZILEI