Sonda lambda defecta. Ce simptome are masina?

Sonda lambda defecta. Ce simptome are masina?

Sonda lambda defecta. Afla ce simptome are aceasta componenta a masinii tale si ce trebuie sa faci in cazul in care intampini probleme. De ce nu ar trebui sa ignori simptomele si ce probleme pot aparea daca o faci.

De asemenea, iti explicam si ce rol are sonda lambda la masina ta. Cand a fost introdusa pe masini si de ce au decis producatorii auto sa echipeze masinile cu acest dispozitiv, iti explicam in randurile ce urmeaza.

Ce este si ce rol are sonda lambda la masina ta?

Sonda lambda
Sonda lambda

Sonda lambda este, de fapt, un senzor aflat pe masina ta, cu rolul de a masura concentratia de oxigen in fluxul gazelor de evacuare ale unei masini. Senzorul transmite datele catre calculatorul motorului, care regleaza amestecul de combustibil-aer.

Daca inca nu stiai, sonda poarta numele de lambda deoarece masoara raportul aerului de combustie λ.

Sonda lambda defecta. Motorul va functiona la parametri optimi atunci cand raportul amestecului aer-combustibil este de 14.7 la 1. Acesta poarta numele de raport stoichiometric sau lambda 1 (λ =1).

Citeste si: Se schimba sau se reconditioneaza sonda lambda?

O masina poate avea o a doua sonda lambda, in partea de jos a convertorului catalitic, ce are rolul de a monitoriza functionarea corecta a acestuia. Astfel, sonda va avea rolul unui senzor de diagnoza se asigura ca ajunge o cantitate corespunzatoare de oxigen la catalizator.

Acest lucru este esential pentru catalizator, care are rolul de a transforma substantele nocive in gaze cat mai putin daunatoare pentru mediul inconjurator.

Sonda lambda defecta. Ce simptome are?

Sonda lambda defecta
Sonda lambda defecta

Atunci cand vorbim de defectiuni, lucrurile sunt destul de simple. O sonda lambda defecta nu va mai trimite informatii la calculatorul motorului, iar concentratia de oxigen va fi gresita. Prin urmare, motorul devine mai putin eficient si va emite mai multe noxe.

Sonda lambda se poate defecta din cauza contaminarilor cu fosfor, substanta rezultata din consumul excesiv de ulei, plumb, silicon din scurgerile sistemului de racire sau de la unii aditivi pentru carburant. Chiar si benzina poate defecta sonda lambda.

Citeste si: Ce este servodirectia si cum functioneaza la masina ta

Simptome sonda lambda defecta. Ei bine, prima problema apare atunci cand masina incepe sa consume mai mult combustibil. Asa ca fii atent daca si tie ti se intampla acest lucru.

A doua problema apare cand motorul nu o sa mai functioneze la capacitate maxima si va da rateuri. Chiar si cand va functiona la ralanti, gazele de evacuare vor fi de culoare neagra.

Cand martorul „Check Engine” se aprinde in bord, inseamna ca ai o problema. Desigur, poate fi vorba si despre alte lucruri, insa una din cauze poate fi o defectiune la sonda lambda. Daca senzorul nu va transmite corect datele, automobilul nu mai functioneaza corespunzator.

Mai mult, sonda lambda se poate defecta de la sarea prezenta pe sosele pe timpul iernii, de la ulei sau de la murdarie, dar si de la socurile termice ori tensiunea mecanica.

Durata de viata a unei sonde lambda este cuprinsa intre 40.000 si 80.000 de kilometri, asa ca daca masina ta a parcurs deja aceasta distanta, nu ar fi rau sa verifici senzorul responsabil de emisiile masinii tale.

VIDEOCLIPUL ZILEI