Starea de urgenta expira in data de 15 mai si va fi inlocuita cu starea de alerta, tot o masura de preventie pentru raspandirea noului coronavirus, insa mai putin restrictiva.
Asadar, romanii se vor putea deplasa fara sa completeze o declaratie pe propria raspundere, insa vor fi obligati sa poarte masca de protectie in spatiile inchise si in mijloacele de transport in comun.
Au existat nenumarate intrebari privind deplasarile in afara localitatii. In urma cu ceva timp, premierul Ludovic Orban preciza ca deplasarile in afara localitatii vor fi permise doar pentru anumite motive.
„Deplasarea in afara localitatii va fi permisa pentru anumite categorii de motive, pe care le consideram intemeiate: deplasari de serviciu, la rude, la activitatile agricole. Daca dam drumul la alpinism, inseamna ca se pot duce la munte, adica va exista o anumita relaxare si in ceea ce priveste deplasarea in afara localitatilor”, a decalat declarat premierul.
Intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri pe pagina personala de Facebook, Marcel Vela sustine cu totul altceva.
Citeste si: Masca devine obligatorie si in masina personala. Anuntul facut de Nelu Tataru
Intrebat daca prin parasirea localitatii se intelege limita de municipiu sau cea de judet, ministrul a raspuns: ”Am decis. Puteti parasi localitatea fara a tine cont de limita de municipiu sau de judet. Puteti merge din 15 mai unde doriti evident, respectand regulile”.
Vela a mai precizat ca masurile de relaxare se vor desfasura „in etape inverse celor luate incepand cu luna februarie”.
La fel de controversate au fost si amenzile pentru incalcarea ordonantelor militare. In urma cu o zi, Curtea Constitutionala le-a declarat neconstitutionale.
In ciuda deciziei, amenzile nu vor fi anulate. Romanii care se simt neindreptatiti trebuie sa le conteste in instanta pentru ca aceastea sa fie restituite.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat ca Executivul ar trebui sa aprobe o ordonanta de urgenta care sa anuleze amenzile primite pentru nerespectarea starii de urgenta.