Un Rolls-Royce Phantom ce a apartinut lui Ceausescu, vandut la licitatie in America

Un Rolls-Royce Phantom ce a apartinut lui Ceausescu, vandut la licitatie in America

Un autoturism Rolls-Royce Phantom V, ce a apartinut fostului dictator Nicolae Ceausescu, a fost vandut cu o suma ametitoare la una dintre cele mai mari licitatii auto din lume, in Statele Unite ale Americii.

Autoturismul a fost comandat de Nicolae Ceausescu in 1966 si era la acea vreme cel mai scump model de Phantom V construit vreodata, datorita dotarilor de lux cerute de fostul lider comunist. Vorbim aici despre un televizor, un bar, un frigider pentru vin, aer conditionat atat pentru partea din fata, cat si pentru pasagerii din spate, dar si scaune ajustabile pentru pasagerii din spate.

Potrivit casei de licitatii Sotheby’s, masina a costat 20.000 de lire sterline in 1966, suma care in banii de astazi ar reprezenta aproximativ 400.000 de euro. Aceasta a fost si suma pentru care a fost vanduta, in luna ianuarie, in cadrul unui licitatii care a avut loc in Arizona.

Limuzina decapotabila a ajuns in 1967 in colectia lui Nicolae Ceausescu, insa fostul dictator a fost nevoit sa renunte la ea dupa ce a fost aspru criticat de reprezentantii Partidului Comunist din Rusia. Drept urmare, modelul Phantom V State Landaulet a ajuns in posesia unui colectionar de masini din Pittsburgh, Statele Unite ale Americii. Noul proprietar a inchiriat autoturismul, in 1975, guvernului din Insulele Bermude pentru transportul Reginei Elizabeta II, in timpul unei vizite oficiale.

VIDEOCLIPUL ZILEI