Radiere auto 2021. Ce acte sunt necesare si cum procedezi

Radiere auto 2021. Ce acte sunt necesare si cum procedezi

Radiere auto 2021. Vrei sa radiezi o masina in 2021?! Iti spunem care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si care sunt documentele de care vei avea nevoie!

Ce este radierea auto?

Mai intai de toate, sa intelegem ce inseamna radierea din circulatie a unei masini! Radierea unei vehicul reprezinta stergerea completa a acestuia din registrele auto ale autoritatilor. Asa vei face si operatiunea de radiere auto in 2021.

Citeste si: Calculator impozit auto 2021. Cat platesti in functie de motorizare si capacitate cilindrica

Se ajunge in aceasta situatie atunci cand o masina este prea veche si nu va fi folosita niciodata. Radierea unui automobil se face la Serviciul Public Comunitar Directia Permise si Inmatriculari Auto, acolo unde veti avea nevoie de un dosar complet care va cuprinde urmatoarele documente.

In primul si primul rand trebuie efectuata radierea fiscala a masinii, dupa care se va ajunge la radierea din circulatie a acesteia.

Radiere auto 2021. Acte necesare pentru radierea fiscala

Radiere auto 2021. Radierea fiscala se efectueaza la Directia Taxe si Impozite Locale, acolo unde veti merge cu un dosar care va cuprinde:

 • declaratie pentru scoare din evidente a masinii
 • cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala
 • actul de identitate al solicitantului in copie si in original
 • cartea de identitate a vehiculului in copie si in original
 • fisa de inmatriculare in original
 • actul care atesta instrainarea masinii

Acte necesare pentru radierea unei masini din circulatie in 2021

Pentru radierea din circulatie a autovehicului vei avea nevoie in primul rand de o cerere de radiere auto, care va trebui completata. O gasesti pe site-ul drpciv.ro.

Apoi, la ghiseu ti se va mai solicita certificatul de inmatriculare al masinii pe care doresti sa o radiezi, cartea de identitate a proprietarului (atat in original, cat si in copie).

Mai departe, ai nevoie de cartea de identitate a vehiculului, fisa de inmatriculare vizata de Directia Fiscala cu competenta teritoriala si certificatul care confirma radierea.

Daca te regasesti in situatia de a efectua radierea in numele proprietarului de drept al unui automobil, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de o procura speciala in acest sens, care va fi incheiata la un notar public.

Daca masina care urmeaza sa fie radiata este mai veche de 30 de ani, radierea se poate face doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere din partea titularului sau a mostenitorilor legali. Doar asa poti face o radiere auto in 2021.

In cazul in care automobilul care urmeaza sa fie radiat este inregistrat pe o persoana juridica, trebuie sa stii ca este necesar sa se depuna si documentatia edificatoare pentru dobandirea personalitatii juridice – Certificatul de Inregistrare, emis de Registrul Comertului.

Totodata, va fi solicitata si o imputernicire pentru un reprezentant al persoanei juridice, reprezentant care se va ocupa efectiv de aceasta procedura.

Radiere auto 2021 pentru masina care ajunge la REMAT

Radiere auto 2021. Mergem mai departe si va spunem care este procedura in cazul in care dupa radiere se va ajunge la dezmembrarea automobilului.

In aceasta situatie, pe langa toate documentele pe care le-am mentionat in randurile anterioare:

 • cererea de radiere completata si semnata/stampilata de proprietar
 • certificat de inmatriculare in copie si original
 • placutele cu numerele de inmatriculare
 • actul de identitate al solicitantului in original si copie
 • certificatul de radiere in 3 exemplare
 • cartea de identitate a vehicului, in original si copie
 • fisa de inmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscala completata si semnata de proprietar
 • certificatul de radiere in trei exemplare si documentul care atesta dezmembrarea vehicului, emis de o unitate specializata in original.

Pentru radiere auto in 2021, veti mai avea nevoie de placutele de inmatriculare ale automobilului, actul oficial care atesta dezmembrarea, casarea sau predarea masinii catre organismul specializat.

In cele din urma, in cazul in care va doriti radierea unui autovehicul care a fost furat, pe langa documentele mentionate anterior vi se va solicita si actul oficial emis de autoritati care atesta faptul ca masina a fost furata.

VIDEOCLIPUL ZILEI