Radiator auto infundat. Cum sa iti dai seama si care sunt simptomele?

Radiator auto infundat. Cum sa iti dai seama si care sunt simptomele?

Radiator auto infundat. Pentru ca este o componenta esentiala a sistemului de racire a masinii, ar trebui sa stii si cum sa iti dai seama ca acesta este defect. Iata ce trebuie sa stie si care sunt simptomele.

Cu siguranta ai auzit pana acum despre radiatorul auto, asa ca nu ar fi rau sa stii si cum functioneaza si de ce este esential pentru ca masina ta sa functioneze. Defectiuni vor aparea tot timpul, asa ca trebuie sa stii cum sa le detectezi din timp.

Ce rol are radiatorul la masina ta?

Radiator auto
Radiator auto

Radiator auto infundat. Dupa cum spuneam, radiatorul este o componenta esentiala a sistemului de racire a masinii. Nu este un secret ca motoarele functioneaza la temperaturi inalte, asa ca daca ar exista un radiator auto, atunci acestea s-ar supraincalzi si s-ar strica in foarte scurt timp.

Citeste si: Cod eroare OBD-2 P0400. Ce defectiuni anunta la supapa EGR?

Motorul este racit cu ajutorul uleiului, insa nu este de ajuns. Aici intervine radiatorul, care raceste complet motorul cu ajutorul lichidului de racire. Acel lichid de racire cunoscut si sub numele de antigel preia caldura e la motor si o transfera radiatorului.

Pe scurt, radiatorul mentine un echilibru termic al motorului, previne supraincalzirea acestuia, dar si suprasolicitarea.

Daca radiatorul nu functioneaza in mod corect, acesta nu va mai raci cum trebuie motorul masinii, iar asta duce la defectiuni serioase ale sistemului de racire. Drept urmare, o sa ai niste cheltuieli destul de mari!

Radiator auto infundat. Care sunt simptomele?

Radiator auto infundat
Radiator auto infundat

Una dintre cele mai mari probleme ale unui radiator este ca se poate infunda, iar astfel nu va mai functiona in mod corect si asta duce la defectuni majore. Iata ce trebuie sa stii si care sunt simptomele unui radiator auto infundat.

Citeste si: Simptome carbuni electromotor. Ce defectiuni anunta?

In primul rand, motorul masinii se va supraincalzi, iar atunci cand faci o verificare te sfatuim sa incepi cu radiatorul. Opreste imediat masina, deschide capacul si asigura-te ca ventilatoarele masinii functioneaza.

Pe urma, incearca sa vezi daca exista sis curgeri de lichid (verde sau albastru) ori vreun furtun care s-a rupt sau este fisurat.

Nu deschide singur capacul radiatorului, mai bine apeleaza la un specialist, pentru ca este posibil sa te ranesti. O masina cu un radiator incalzit nu va fi chiar „prietenoasa” si este posibil sa te oparesti cand deschizi capacul.

De multe ori, radiatorul se defecteaza atunci cand sunt pierderi de lichid. Acest lucru se datoreaza componentelor uzate ori a unor accidente in care a fost implicata masina ta si care au afectat si radiatorul.

Radiator masina
Radiator masina

Radiator auto infundat. Radiatorul se mai poate infunda din cauza depunerilor de rugina. Daca masina ta este expusa la umiditate, atunci sansele ca radiatorul sa fie afectat de rugina sunt destul de mari. Poti face si o verificare, insa doar daca motorul s-a racit si masina este oprita de cateva minute bune.

Citeste si: Simptome cardan defect. Care sunt cele mai intalnite?

Poti desface capacul radiatorului si acolo poti verifica urmele de rugina. De asemenea, daca lichidul de racire are o culoare maronie, asta inseamna ca s-a acumulat foarte multa rugina in interiorul radiatorului si va fi nevoie de o spalare a acestuia, pentru a nu se infunda. Pentru evitarea acestui lucru, te sfatuim sa folosesti doar produse de calitate.

La final, o sa iti mai spunem ca radiatorul trebuie sa aiba suficient antigel, pentru a functiona la parametri optimi, mai ales in sezonul rece atunci cand temperaturile scad destul de mult. Iarna, lichidul de racire poate ingheta si marindu-si volumul, poate crapa radiatorul.

VIDEOCLIPUL ZILEI