Premiera in Romania. Sofer despagubit pentru ca si-a distrus masina in gropi

Premiera in Romania. Sofer despagubit pentru ca si-a distrus masina in gropi

Veste buna pentru toti soferii din Romania. Pentru prima data, instantele de judecata au dat dreptate unui sofer care si-a distrus masina in gropile de pe drumurile tarii. Decizia poate servi acuma ca precedent in alte procese intentate de soferi statului roman.

Pana acum, autoritatile reuseau sa scape de procese invocand faptul ca nimeni nu poate stabili o relatie directa de cauzalitate intre o anumita groapa din drum si avariile suferite de o masina. S-a terminat insa cu o astfel de scuza, pentru ca Judecatoria Vaslui a stabilit un precedent care va putea fi folosit de acum incolo in toate procesele.

Mai exact, judecatorii vasluieni au dat dreptate unui sofer care a acuzat ca si-a distrus anvelopele masinii intr-o groapa adanca de pe drumul national 15D, chiar la intrarea in municipiul Vaslui. Decizia in prima instanta a judecatorilor obliga autoritatile sa ii plateasca soferului reparatia anvelopelor si cheltuielile de judecata.

Soferul a deschis procesul pe motiv ca, in timp ce se deplasa cu autoturismul sau, la intrarea in municipiul Vaslui, dinspre Negresti, a trecut cu rotile din dreapta ale autoturismului peste o groapa formata in timp, pe partea carosabila a drumului, care era nesemnalizata. Soferul a adus mai multi martori care au sustinut ca groapa aparuse de foarte mult timp si ca numeroase solicitari au fost facute catre autoritati pentru repararea drumului, dar fara sa se ia nicio masura, nici macar pentru semnalizarea ei. Era vorba despre o groapa cu un diametru de un metru si o adancime de 20 de centimetri.

Soferul a prezentat si factura de la un service, in care se arata ca, pentru reparatia rotilor de pe partea dreapta, a cheltuit nu mai putin de 520 de lei.

Consiliul Judetean Vaslui a solicitat instantei sa respinga solicitarea soferului, motivand ca acesta nu s-a prezentat la Politie pentru a-i fi intocmit un proces verbal de constatare a pagubei si ca acesta nu poate demonstra ca si-a distrus anvelopele in groapa respectiva. La randul sau, soferul a declarat ca nu putea ajunge la politie cu masina in starea in care era, iar dupa reparatie, politistii au refuzat sa ii intocmeasca procesul de constatare a pagubei. Judecatorii nu au avut alta solutie decat sa ii dea dreptate soferului.

„Lipsa intocmirii documentelor de constatarea a avariilor de catre organele de politie (…) nu este de natura a conduce la inlaturarea raspunderii civile delictuale, in conditiile in care, prin probatoriul administrat in fata instantei de judecata s-a facut dovada existentei faptei ilicite, a prejudiciului si a legaturii de cauzalitate dintre cele doua” , au motivat magistrații Judecătoriei Vaslui

Consiliul Judetean trebuie sa achite conducatorului auto contravaloarea reparatiilor, 520 de lei, dar si cheltuielile judiciare, costul expertizei efectuate ridicandu-se la 1.250 lei. Va mai dura insa pana pagubitul isi va vedea banii in cont, pentru ca autoritatile au depus deja contestatie.

VIDEOCLIPUL ZILEI