Cum se face plecarea din rampa la o masina cu cutie manuala

Cum se face plecarea din rampa la o masina cu cutie manuala

Cum se face plecarea din rampa. Afla cum trebuie sa procedezi atunci cand vrei sa faci plecarea din rampa la o masina echipata cu o cutie de viteze manuala. Ce trebuie sa faci si la ce sa fii atent.

Daca si tu te pregatesti de scoala de soferi, trebui sa stii ca acest test este esential la examenul auto. Nu de alta, dar examinatorul sigur te va testa sa vada daca si tu stii sa faci aceasta manevra.

Cum se face plecarea din rampa: metoda cu frana de mana

Plecarea din rampa
Plecarea din rampa

In primul rand, vorbim de doua modalitati de a face acest lucru: cu ajutorul franei de mana sau cu ajutorul „ambreiajului patinat”, adica atunci cand actionam pedalele de ambreiaj si acceleratie.

Citeste si: Cat costa sa faci scoala de soferi in 2021 pentru fiecare categorie

Desigur, cea mai simpla modalitate ramane cea in care utilizam frana de mana, deoarece a doua metoda este destinata celor care au mai multa experienta in condus.

Plecarea din rampa cu ajutorul franei de mana. Prima metoda este destul de simpla, pentru ca atunci cand oprim masina actionam si frana de mana. Dupa ce am facut acest lucru, selectam prima treapta de viteza si acceleram usor.

In momentul cand simtim ca masina incepe sa trepideze usor, poti decupla si frana de mana, deoarece nu mai exista riscul ca autoturismul sa mearga in spate. Continua sa accelerezi usor si sa ridici usor piciorul de pe ambreiaj.

Plecare din rampa cu ajutorul pedalei de ambreiaj

Pedale masina
Pedale masina

Plecarea din rampa cu ajutorul pedalei de ambreiaj. A doua metoda, cea cu „ambreiaj” patinat este un pic mai grea, pentru ca in acest caz trebuie sa tii pedalele de frana si ambreiaj apasate. In acelasi timp, selectezi si prima treapta de viteza.

Citeste si: Ce inseamna atunci cand pedala de ambreiaj este moale si ce trebuie sa faci in cazul asta

Pentru ca masina sa urce rampa fara a se deplasa inapoi este necesar sa tii apasata pedala de frana si sa ridici usor piciorul de pe ambreiaj.

Atunci cand autoturismul trepideaza usor, este punctul de cuplare ambreiaj-placa de presiune. In acest moment apesi usor pedala de acceleratie, iar in acelasi timp ridici usor si piciorul de pe ambreiaj.

Plecarea din rampa. Desigur, explicatiile par simple, insa trebuie sa exersezi foarte mult aceste metode, pentru ca in momentul examenului vei avea emotii si este posibil sa te incurci.

Va trebui sa fii atent pentru a nu supratura motorul, sa apesi foarte usor pedala de ambreiaj pentru a evita oprirea motorului si sa efectuezi aceste manevre doar atunci cand nu ai alt autovehicul in spate.

Cel mai simplu mod de a exersa plecarea in rampa este sa te duci intr-un poligon.

Acolo esti sigur ca nu mai sunt si alte masini, iar in acest caz nu o sa fii stresat de claxoane sau alte masini automobile aflate in mers.

VIDEOCLIPUL ZILEI