E oficial! Masinile Euro 4 obligate sa plateasca vinieta din 2021, iar cele Euro 3, interzise in Capitala de la 1 ianuarie 2024

Proiectul care prevede plata vinietei Oxigen de catre soferii care conduc masini cu norma de poluare sub Euro 4, incepand cu 1 ianuarie 2020, a fost aprobat, astazi, de Consiliul General al Muncipiului Bucuresti.

Hotararea a fost adoptata cu 31 de voturi „pentru”, 13 abtineri si 7 „impotriva”.

Totodata, potrivit unui amendament adoptat la propunerea primarului general, Gabriela Firea, vinieta va fi introdusa si pentru masinile cu norma de poluare Euro 4, de la 1 ianuarie 2021.

Autovehiculele cu norme de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2 nu vor mai avea acces in municipiul Bucuresti incepand cu 1 ianuarie 2022.

„Se introduce un nou articol, dupa articolul 8, articolul 9, incepand cu data de 1.01.2022, accesul autovehiculelor in Municipiul Bucuresti cu norma de poluare non-euro, Euro 1 si Euro – 2 este interzis, si de asemenea, articolul 10, incepand cu data de 1.01.2024, accesul autovehiculelor cu norma de poluare Euro 3 este interzis”, se arata in amendamentul propus de consilierii ALDE.

De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, va fi interzis in Capitala accesul autovehiculelor cu norma de poluare Euro 3.

De la prevederile vinietei sunt exceptate scuterele si motocicletele, precum si masinile care merg pe GNL, GNC si GPL (doar Euro 3).

Conform unui alt amendament, propus de primarul general, vor fi exceptate de la aceste restrictii atat autovehiculele special adaptate pentru persoanele cu dizabilitati, precum si cele aflate in proprietatea persoanelor cu dizabilitati, care poseda certificat de incadrare in grad grav de handicap, cu insotitor, eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, de pe raza municipiului Bucuresti.

VIDEOCLIPUL ZILEI