ITP 2021. Cand trebuie sa-l faci, acte necesare, cat costa si ce defecte sunt permise

ITP 2021. Cand trebuie sa-l faci, acte necesare, cat costa si ce defecte sunt permise

ITP 2021. Inspectia tehnica periodica este obligatorie pentru fiecare masina in parte, asa ca, tu, ca sofer, trebuie sa stii foarte bine toate detaliile cu privire la aceasta “proba” pe care o are de trecut masina pe care o conduci!

Nu risca sa conduci masina fara ITP, pentru ca amenda pe care o primesti este extrem de mare. Pe langa asta, politistii iti vor lua si certificatul de inmatriculare, dar si placutele de inmatriculare.

ITP 2021. Cand se face si ce acte sunt necesare

ITP 2021. In primul si primul trebuie sa stim cand se face ITP-ul la o masina. Daca masina este noua, inspectia tehnica periodica se va face la 3 ani.

Mai exact, legea spune ca termenul pentru efectuarea primei inspectii se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie se ia in calcul data celei precedente.

Citeste si: Radiere auto 2021. Ce acte sunt necesare si cum procedezi

Ulterior, ITP-ul se va face la fiecare 2 ani. In schimb, autoturismele care au o vechime mai mare de 12 ani vor ajunge sa faca ITP-ul o data pe an.

Prin trecerea ITP-ului se atesta practic ca automobilul pe care il conduci se afla intr-o stare buna de functionare. Totodata, se certifica faptul ca masina ta are dreptul de a circula pe drumurile din tara noastra.

Pentru a efectua ITP in 2021 vei avea nevoie de cateva documente. In primul si primul rand, ti se va solicita atat certificatul de inmatriculare al autovehiculului in original, cat si actul de identitate al proprietarului.

Apoi, vei avea nevoie de cartea de identitate a autovehiculului – CIV. In cele din urma, nu uita nici de asigurarea obligatorie a masinii, care trebuie sa fie valabila la data inspectiei.

In cazul in care proprietarul masinii este o societate de leasing, va fi acceptata o copie dupa cartea de identitate a autovehiculului stampilata de proprietar cu mentiunea “conform cu originalul”.

Acte necesare ITP in 2021:

  • certificatul de inmatriculare al vehiculului (original)
  • cartea de identitate a proprietarului
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV)
  • asigurarea obligatorie RCA

Cat costa inspectia tehnica in anul 2021 si ce amenda primesti daca nu o ai

Pretul pentru ITP 2021, adica efectuarea inspectiei tehnice periodice nu este unul standard, acesta putand varia in functie de service-ul pe care il alegi si in functie de tipul masinii pe care o conduci.

Pentru un autoturism pe benzina, pretul ajunge de cele mai multe ori la 120 – 150 de lei. In cazul unui autovehicul diesel, pretul mediu sare de cele mai multe ori de 150 de lei.

In cazul in care vor fi depistate defecte majore la masina, proprietarul are obligativitatea de a le rezolva in termen de 30 de zile, dupa care va reveni cu masina in service.

In cazul problemelor minore, care nu pun in pericol siguranta participantilor la trafic, legea prevede ca se va putea trece de ITP.

Mai important decat orice pentru ITP 2021, nu risca sa circuli pe drumurile publice la volanul unui automobil care nu are inspectia tehnica periodica valabila. In primul rand ca vei primi o amenda deloc mica, cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei.

Apoi, inmatricularea masinii va fi suspendata automat, asa ca o sa fie nevoie sa mergi si pana la RAR. Totodata, iti va fi retinut certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare.

VIDEOCLIPUL ZILEI