Skoda 1000 MB. Cum arata unul dintre primele modele de Skoda care a iesit pe poarta uzinei din Cehia

Skoda 1000 MB. Cum arata unul dintre primele modele de Skoda care a iesit pe poarta uzinei din Cehia

Skoda este un producator de masini ale carui modele le vedeam pe strazi atunci cand eram copii. Vorbim despre celebrele Skoda 1000 MB. Iata cum arata unul dintre primele modele de Skoda care au iesit pe poarta uzinei din Cehia.

Daca atunci cand erai copil vedeai celebrele Skoda 1000 MB pe strazi, atunci cu siguranta stii si putina istorie auto. Iata cum arata unul dintre primele modele de Skoda care au iesit pe poarta uzinei din Cehia si ce trebuie sa stii despre el.

Cand a fost fondata compania Skoda?

Skoda Auto, a fost fondata in anul 1895 sub numele de Laurin & Klement si avea sediul in Mlada Boleslav, Republica Ceha. In anul 1925, compania a fost achitizionata de Skoda Works, care a devenit o companie de stat in anul 1948.

Citeste si: La ce capitol extrem de important sta mai bine o Skoda Superb decat un BMW Seria 7

Dupa caderea comunismului, autoritatile din Cehia aveau nevoie de un partener strain, asa ca in august 1990, companiile Volkswagen si Renault erau pe lista scurta a acestora. Renault s-au oferit sa inlocuiasca modelul Favorit, care inca era construit de cehi cu un derivat din vechiul Renault 18 si cu noul Renault Twingo, lucru care ar fi eliminat brandul Skoda.

Drept urmare, oferta celor de la Renault a fost refuzata, iar nemtii de la Volkswagen s-au oferit sa continue productia modelului Favorit, dar sa pastreze si brandul Skoda. Nu mai este nevoie sa spunem ca autoritatile din Cehia au fost de acord, pentru ca dovada sta in ce a devenit compania din Mlada Boleslav in ziua de astazi.

Initial, nemtii au cumparat 30% din Skoda in anul 1991, iar pana in anul 1995, au mai cumparat 40% din companie. Perceptia clientilor a fost schimbata complet dupa implicarea nemtilor de la Volkswagen. Daca in anul 1991 cehii produceau 172.000 de automobile, in anul 2000 numarul acestora atinsese peste 435.000! Cel mai popular model era, bineinteles, Octavia!

Skoda 1000 MB, unul dintre primele modele care au iesit pe poarta uzinei

Cu toate ca Skoda a produs si alte modele, 1000 BM a dat startul automobilelor cu motor pe partea din spate. 1000 MB (MB venea de la Mlada Boleslav) era oferit cu un motor de 1.0 litri si 4 cilindri, care dezvolta 44 cp. Motorul era racit cu apa si era conectat la o cutie de viteze automata, cu patru rapoarte.

Skoda 1000 MB a fost un succes pentru compania din Mlada Boleslav, iar britanicii preferau acest model pentru ca era mai ieftin fata de celelalte oferte de pe piata. Skoda avea un pret de 579 GBP, in timp ce modelele Ford Cortina 1200 costa 592 GBP iar Hillman Minx Deluxe costa 636 GBP.

Performantele modelului erau acceptabile, iar 1000 MB putea accelera de la 0 la 100 km/h in 27 de secunde, in timp ce viteza maxima era de 120 km/h. Consumul de combustibil era de doar 6.5 l/100 km.

VIDEOCLIPUL ZILEI