Masina de politie cu inscriptie LAPD la plimbare prin Satu Mare! Ce se intampla de fapt?

Masina de politie cu inscriptie LAPD la plimbare prin Satu Mare! Ce se intampla de fapt?

Nu va imaginati ca suntem intr-un film sau ca o scena urmeaza sa fie turnata in orasul Satu Mare. Daca va ganditi si la cea mai priceputa munca a romanului… nu, nu este nici furata. Masina de politie inscriptionata elegant cu initialele LAPD (Los Angeles Police Department) este un autovehicul istoric atestat in acest sens.

Automobilul cu pricina a facut parte din parcul auto al Ambasadei Statelor Unite din Viena aproximativ 20 de ani. In toata aceasta perioada, automobilul a fost folosit pentru insotirea coloanelor oficiale, iar acum, este doar o simpla piesa de muzeu pentru reprezentantul judetean al Retromobil Club Romania.

Partea putin neplacuta este ca proprietarul acestei bijuterii a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 1300 de lei conform OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu un autoturism prevazut cu rampa sonora si luminoasa de culoare albastra neomologata, desi barbatul afirma ca automobilul istoric este atestat in acest sens, iar pe langa asta, ambele sisteme (sonor si luminos) sunt nefunctionale. Acesta sustine ca automobilul vechi de 30 de ani este o bijuterie clasica pastrata ca atare, tocmai in scopul consolidarii aspectului istoric.

Fie vorba intre noi, cum ar mai arata o masina de politie veche de 30 de ani fara o rampa specifica? Se pare ca termenul de conservare al valorilor lipseste cu desavarsire din vocabularul autoritatilor. Nu-i de mirare ca nu rezista nimic in a noasta tara.

Pe langa acest aspect, in opinia mea, sanctiunea aplicata de catre politisti este putin fortata, mai ales datorita faptului folosirea mijloacelor de avertizare sonora sau luminoasa era intru totul obstructionata pentru ca proprietarul a acoperit vizibil rampa care nici macar nu functioneaza.

Mai mult, barbatul sustine ca in momentul in care a fost interceptat de catre politisti se afla in deplasare catre Registrul Auto Roman unde urma sa treaca in cartea de identitate a autovehiculului mentiunea Vehicul Istoric.

Pe langa mentiunile pertinente ale proprietarului LAPD, acesta sustine si ca toate cele prezentate mai sus pot fi dovedite prin fotografi de la fata locului. Automobilul a fost achizitionat pentru a fi prezentat ca si piesa de muzeu, insa, pentru a nu cheltui mai multi bani pentru transportul in vederea inmatricularii, acesta nu a mai optat pentru folosirea unei remorci.

Autovehiculul nu a suferit nici un fel de adaptare artizanala, ea fiind acceptata in baza certificatului de vehicul istoric de catre RAR. Cu primirea mentiunii de vehicul istoric in Cartea de identitate a masinii, automobilul poate circula nestingherit fara a mai fi supus vreunei sanctiuni acordate abuziv de diferite autoritati.

VIDEOCLIPUL ZILEI