Se construieste prima strada smart din Romania: stalpi de iluminat cu wi-fi si banci cu USB

Se construieste prima strada smart din Romania: stalpi de iluminat cu wi-fi si banci cu USB

Primaria Cluj-Napoca a votat un proiect prin care isi propune sa lanseze prima strada „smart” din Romania. Va fi prima artera cu stalpi de iluminat cu wi-fi, supraveghere non-stop prin camere video si chiar banci cu prize USB pentru cei care vor sa-si incarce telefoanele.

Primarul Emil Boc a declarat, luni, la sedinta Consiliului Local Cluj-Napoca, in care s-a aprobat proiectul de modernizare a strazii Molnar Piuariu, ca artera este un model de structura urbana in Romania care va fi replicat si in alte parti ale orasului. Investitia pentru prima strada de acest tip se va ridica la 1.3 milioane de euro, iar finantarea este asigurata din fonduri europene.

„S-au aprobat documentatia si indicatorii tehnici pentru modernizarea strazii Molnar Piuariu, in vederea atragerii de fonduri europene nerambursabile. Este o premiera nationala, va fi prima strada smart din Romania, o strada inteligenta, cu toate facilitatile si dotarile tehnologice aferente unei astfel de artere. De asemenea, va avea mult spatiu pietonal, un model de strada inteligenta si de realizare a unor structuri urbane din Romania, pe care il vom replica si in alte parti ale orasului”, a spus Boc, citat de zf.ro.

Lucrarile la noua strada ar urma sa inceapa in vara anului viitor si vor dura noua luni.

„Pe strada Molnar Piuariu din cartierul Marasti se prevede amplasarea de banci cu incarcator USB pentru telefoane mobile, stalpi de iluminat cu wifi integrat si camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel incat acesta sa porneasca automat atunci cand este nevoie. De asemenea, o parte din strada va fi pietonalizata, vor fi construite statii de incarcare pentru biciclete si trotinete electrice, dar si doua statii de incarcare pentru autoturisme electrice. Vor fi plantati copaci si vor fi construite cismele cu apa si piste de biciclete. Valoarea proiectului se ridica la 1,3 milioane de euro, 98% din suma provenind din fonduri europene. Zona care va fi reamenajata va avea o suprafata de circa 4500 mp”, a declarat si Ovidiu Cimpean, directorul Directiei Evenimente Publice si Informare Cetateni din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

VIDEOCLIPUL ZILEI