Ce este litiul si de ce este numit benzina masinilor electrice

Ce este litiul si de ce este numit benzina masinilor electrice

Auzim mereu despre subiectul masinilor electrice care au baterii litiu-ion, insa nu multi dintre noi stiu ce este exact litiul. De ce este acest material numit benzina masinilor electrice si ce trebuie sa stim despre el.

Nu este un secret ca aproape toate masinile electrice din ziua de astazi folosesc baterii litiu-ion, iar unele din ele ofera performante similare cu automobilele care au motoare termice. Totusi, haideti sa aflam ce este litiul si de ce este numit benzina masinilor electrice.

Cine este inventatorul bateriei litiu-ion?

Daca inca nu stiai, o sa iti spunem ca cel care a inventat bateria litiu-ion se numeste Stanley Whittingham, iar in anul 2019 a luat premiul Nobel pentru chimie, pentru ca cercetarile lui s-au dovedit extrem de importante in dezvoltarea acestor tipuri de baterii.

Citeste si: Tesla va limita incarcarea masinilor electrice la 80% din capacitatea bateriei

La 40 de ani de la descoperirea facuta in timp ce lucra pentru Exxon Mobil, care i-a adus patentul pentru o baterie litiu-ion reincarcabila, Whittingham inca lucreaza pentru a imbunatati tehnologia bateriilor.

Conform acestuia, bateriile vor deveni mai ieftine si mai accesibila, iar cercetarile pe care el le face vor creste si capacitatea acestora de a stoca mai multa energie si de a le face mai sigure.

Ce este, de fapt, litiul si de ce se numeste benzina masinilor electrice

Mai intai, o sa iti spunem ca productia masinilor electrice este cea care va domina cererea pentru litiu timp de 10 ani de acum incolo. Mai mult de trei sferturi din productia de litiu se duce in bateriile masinilor electricelitiu, masini electrice.

Totusi, anul acesta totul pare sa fi luat o pauza, pentru ca pandemia de coronavirus a pus stop productiei de masini. In anul 2020, compania miniera din Chile se asteapta sa livreze in jur de 75.000 de tone de litiu, dar pana in anul 2030 acestia se asteapta ca cererea sa creasca pana la 1.4 milioane de tone.

Nu uitati nici de faptul ca aproape toate dispozitivele precum telefoanele mobile sau tabletele, folosesc si ele baterii litiu-ion. Totusi, cererea de anul acesta atinge undeva la 242.000 de tone de litiu, iar pana in anul 2030 se asteapta livrarea a 377.000 de tone anual.

Revenind la intrebarea ce este litiul, o sa va spunem ca acesta este un metal alcalin de culoare alb-argintie, dar este cunoscut si ca cel mai usor metal si cel mai putin dens solid. Acesta este foarte reactiv si se corodeaza rapid in aer umed, asa ca este pastrat sub un strat de ulei.

Nu veti intalni niciodata litiu sub forma burta in natura si este obtinut dintr-un amestec de clorura de litiu si clorura de potasiu. Acumulatorii litiu-ion sunt utilizati datorita masei atomice scazute a elementului litiu care au o densitate energetica ridicata. Acumulatorii pe litiu au capacitate mai mare de acumulare a energiei comparativ cu acumulatorul NiCd sau NiMH.

Litiul se numeste si benzina masinilor electrice, pentru ca majoritatea acestora sunt oferite acum cu baterii litiu-ion, pentru ca ofera o autonomie mai mare, uneori depasind-o pe cea a automobilelor clasice echipate cu motoare termice.

VIDEOCLIPUL ZILEI