Aproape 685 de kilometri parcursi cu un singur litru de carburant!

Aproape 685 de kilometri parcursi cu un singur litru de carburant!

Unul dintre cele mai importante puncte pe care il avem in vedere atunci cand ne hotaram sa ne cumparam un nou automobil este cel al consumului. Majoritatea dintre noi folosim masina la treburi cotidiene, cum ar fi sa ajungem in fiecare zi la locul de munca, sa ne facem cumparaturile si sa ne deplasam in oras sau spre destinatia de vacanta intr-un timp cat mai scurt. Asadar, suntem direct interesati ca automobilul pe care il cumparam sa beneficieze de un consum cat mai scazut pentru combustibil, acest lucru rezultand intr-un cost mai mic pe care il vom avea in acest sens.

Ei bine, avem astazi un exemplu de model care depaseste orice record in ceea ce priveste consumul. Totusi, nu va bucurati excesiv, pentru ca nu vorbim chiar despre un automobil clasic care sa fie la indemana oricui. Proiectul poarta numele TIM 07 si a fost realizat de un grup de studenti ai unei universitati din Toulouse, Franta.

Proiectul studentilor francezi a fost realizat cu scopul de a fi inscris in prestigiosul concurs European Shell Eco Marathon, competitie care se desfasoara anual in Londra, capitala Marii Britanii. Concursul isi propune sa adune la start modele care promoveaza folosirea energiei curate, sustinand astfel reducerea poluarii si a gradului de emisii periculoase pentru mediul inconjurator.

Pornind cu acest scop, studentii francezi au reusit sa puna pe picioare un model care a stabilit un nou record mondial in privinta consumului extrem de scazut de carburant. Nu mai putin de doi ani le-a luat tinerilor pentru a face ca modelul in care au crezut sa si functioneze. Prototipul TIM 07 a fost construit din materiale compozite si beneficiaza astfel de o masa totala de doar 66 de kilograme. Fiind atat de mic totusi, va dati seama ca acesta nu va putea transporta decat o singura persoana.

Din punct de vedere tehnic, TIM 07 se bazeaza pe o unitate hibrida de 0.27 litri, alimentata cu etanol. Ei bine, TIM 07 a luat startul in cadrul probei Urban Concept si a reusit sa parcurga prima suta de kilometri cu un consum de doar 0.15 litri. Si nu, nu am gresit cu nimic, cu doar un litru de carburant, prototipul TIM 07 a parcurs distanta totala de 684.7 kilometri.

Astfel, modelul tinerilor francezi a reusit sa doboare precedentul record mondial stabilit la Londra, parcurgand o distanta cu 22 de kilometri mai mare. Ne-ar fi folositor un astfel de model produs la scara larga, nu credeti? Insa, marimea lui la fel de mica ar reprezenta cu siguranta o problema pentru noi toti.

VIDEOCLIPUL ZILEI