Fumatul ar putea fi interzis in masinile in care se afla minori sau femei insarcinate

Fumatul ar putea fi interzis in masinile in care se afla minori sau femei insarcinate

Subiectul fumatului in spatiile publice a fost indelung dezbatut in ultimii ani in tara noastra, in jurul lui formandu-se, evident, doua tabere cu convingeri extrem de diferite. Bineinteles, fiecare tabara are dreptatea ei daca vrei sa judeci lucrurile din punctul lor de vedere, insa este mai mult decat clar ca trebuie gasita o solutie de compromis si in aceasta speta.

Un nou proiect de lege depus recent in Parlament ii va supara fara doar si poate pe fumatori, care isi vor vedea “drepturile” ingradite din nou. Proiectul de lege prevede ca fumatul sa fie interzis in masina in cazul in care in automobil se regaseste un copil sau o femeie insarcinata.

Vorbim de aceasta data despre un proiect destul de amplu, care aduce in discutie o serie de noutati importante cu privire la utilizarea produselor din tutun in masinile personale. In cazul in care va fi aprobat, proiectul isi propune sa restrictioneze utilizarea si promovarea produselor din tutun.

Una dintre multele prevederi ale acestui proiect legislativ se refera la fumatul in masina. Mai exact, proiectul prevede ca fumatul in masina va fi interzis in prezenta persoanelor minore sau a femeilor insarcinate. Subiectul este unul destul de sensibil, contrele dintre cele doua tabere incepand sa apara deja in spatiul public.

Nu este pentru prima data cand un astfel de proiect de lege apare in Parlament. In urma cu trei ani, un proiect asemanator ajunsese pe bancile parlamentarilor, insa acela a fost respins in cele din urma. Proiectul de acum se dovedeste a fi insa mult mai amplu, prevederile fiind mult mai restrictive si intr-un numar mult mai mare.

Spre exemplu, daca proiectul va primi aprobarea in Parlament, tigarile electronice si dispozitivele de incalzire a tutunului vor urma sa aiba acelasi regulament de utilizare ca tutunul traditional, inclusiv in cazul utilizarii acestuia in masina personala. De asemenea, initiatorii acestui proiect isi doresc ca tigarile sa nu mai poata fi cumparate de la orice magazin, propunandu-se niste locatii speciale care sa fie destinate exclusiv comercializarii tutunului si bauturilor alcoolice.

Pentru a fi adoptat, proiectul de lege despre care am vorbit in randurile anterioare trebuie sa fie votat mai intai in Senat, dupa care in Camera Deputatilor. In cele din urma, proiectul ar urma sa fie promulgat de presedinte, dupa care ar fi publicat in Monitorul Oficial. In cazul in care se va intampla asta in cele din urma, pachetul de legi va intra in vigoare la sase luni de la publicarea lui in Monitorul Oficial.

VIDEOCLIPUL ZILEI