Decontarea directa obligatorie ar putea creste preturile politelor RCA

Decontarea directa obligatorie ar putea creste preturile politelor RCA

Noul an a venit cu vesti proaste pentru soferi, preturile politelor RCA riscand sa creasca dupa ce decontarea directa va fi obligatorie.

Nu vorbim doar despre un zvon in acest sens, ci chiar despre o declaratie sustinuta de Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, care semnala faptul ca aceasta ar putea fi urmarea decontarii directe obligatorii intre asiguratorii de RCA.

Lucrurile nu sunt insa extrem de clare pana la aceasta ora in aceasta privinta, asa ca mai multe informatii despre solutiile gasite de autoritati vom afla cu totii in perioada ce urmeaza.

Ministerul Finantelor a publicat proiectul privind decontarea directa obligatorie

Aceste declaratii facute de presedintele Consiliului Concurentei vin dupa ce Ministerul Finantelor a publicat saptamana trecuta proiectul de ordonanta de urgenta privind decontarea directa obligatorie intre asiguratorii de RCA.

Citeste si: Verificare RCA. Cum afli online daca mai ai sau nu o asigurare valabila

Acest serviciu de asigurare de decontare directa garanteaza persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asiguratorului la care aceasta are incheiata asigurarea de tip RCA in vederea recuperarii prejudiciului.

In cele din urma, asiguratorul RCA al persoanei prejudiciate va recupera in totalitate sau in parte sumele achitate de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.

Proiectul de ordonanta de urgenta privind decontarea directa obligatorie intre asiguratorii de RCA nu a fost adoptat inca, insa este foarte probabil ca acest lucru sa se intample in perioada imediat urmatoare.

In prezent, Consiliul Concurentei colaboreaza cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si cu specialistii din cadrul Ministerului de Finante pentru a finaliza aceasta ordonanta.

Decontarea directa ar duce la o crestere a pretului pentru politele RCA

Chiar daca proiectul nu a fost adoptat inca, presedintele Consiliului Concurentei se declara ingrijorat de faptul ca decontarea directa obligatorie intre asiguratorii de RCA va duce automat la o crestere a pretului pentru politele RCA.

Bogdan Chiritoiu a oferit si o explicatie in acest sens, motivandu-si temerea prin faptul ca “ofertele de decontare directa sunt ceva mai scumpe chiar si atunci cand nu sunt obligatorii”.

In acelasi timp insa, cel care conduce Consiliul Concurentei recunoaste ca un asemenea proiect isi are rolul sau, decontarea directa intre asiguratorii de RCA “avand un sens pentru ca echilibreaza piata”.

Lasand la o parte temerile pe care si le-a exprimat cu privire la o posibila crestere a preturilor politelor RCA, Bogdan Chiritoiu a incercat sa aduca pe tapet si o solutie care sa rezolve aceasta problema.

Mai exact, in opinia celui care conduce Consiliul Concurentei, solutia este reprezentata de “stabilirea unui mecanism prin care sa se dea incredere firmelor de asigurare ca isi vor recupera banii unii de la altii”.

VIDEOCLIPUL ZILEI