Cutie automata CVT. Ce este si cum functioneaza?

Cutie automata CVT. Ce este si cum functioneaza?

Cutie automata CVT. Daca si tu ai auzit despre acest tip de cutie automata pe care o gasim si pe noua Dacia Logan din 2021, atunci cu siguranta trebuie sa stii ce este si cum functioneaza. Cu ce difera fata de o cutie automata „clasica”.

Cu toate ca aceasta cutie de viteze este foarte populara printre producatorii japonezi de automobile precum Honda, cutia automata CVT isi face loc din ce in ce mai mult pe modelele disponibile pe piata europeana.

Ce este o cutie automata CVT?

Cutie automata CVT
Cutie automata CVT

Poate ca si tu ai auzit de cutia automata CVT si dupa cum spuneam mai sus, aceasta poate fi gasita chiar si pe noul Dacia Logan 2021.

Ei bine, o sa iti spunem acum ceva ce sigur o sa te surprinda: aceasta este o transmisie fata trepte de viteza!

Citeste si: Ce rol are cutia de viteze la masina ta si cum functioneaza

Nu am scris nimic gresit si nu ai citit gresit! Este o transmisie care, in teorie, are o singura treapta de viteza, care isi schimba rotatia. De aici si numele de cutie automata CVT sau Continous Variable Transmission.

Designul este destul de simplu si nu este chiar nou. Imagineaza-ti o curea sau un lant care invarte doi scripeti ce isi schimba diametrul.

Atunci cand un scripete este mai mare, atunci celalalt se va invarti mult mai repede, iar cand acestia au acelasi diametru, viteza va fi egala.

Cutia automata CVT are doi scripeti ce au forma conica si diametre variabile, in timp ce cureaua sau lantul de metal este in forma de „V”.

Un scripete este conectat la motor, in timp ce celalalt scripete transmite puterea la roti.

Modul de functionare este simplu, pentru ca atunci cand apesi acceleratia, creste si turatia motorului iar unul dintre conuri se va misca pentru a asigura puterea ncedesara.

In acelasi timp, celalalt con este ajustat pentru a mentine tensiunea din curea.

De multe ori o sa vi se para ciudat cand conduceti o masina cu o cutie automata CVT, pentru ca atunci cand o accelerati sunteti obisnuiti sa simtiti atunci cand vitezele sunt schimbate.

In cazul CVT nu vei simti acest lucru, insa vei auzi cum creste numarul de rotatii ale motorului.

Sunt cutiile de tip CVT fiabile?

Curea de otel transmisie CVT
Curea de otel transmisie CVT

Datorita faptului ca intr-o cutie automata CVT nu exista atat de multe componente aflate in miscare, creste si fiabilitatea acestora.

Desigur, acest lucru nu inseamna ca aceasta nu se va defecta sau nu va avea nevoie de mentenanta.

Principalul avantaj al acestor cutii automate il reprezinta consumul redus de combustibil.

Tocmai de aceea, au inceput sa fie folosite din ce in ce mai des de producatori pe ultimele generatii de masini.

Cutia automata CVT poate sa ofere o eficienta de 88%, fata de 100% din eficienta oferita de o cutie de viteze manuala.

Conform expertilor, o cutie CVT poate sa ofere un raport optim intre turatia motorului si viteza masinii. Tocmai de aceea si consumul de combustibil este mai mic.

La dezavantaje aducem in discutie lipsa de sportivitate ale cutiilor CVT. Drept urmare, nu veti gasi astfel de transmisii pe automobilele cu motoare puternice. In acele cazuri, producatorii ofera cutii automate cu dublu ambreiaj.

VIDEOCLIPUL ZILEI