Cum sa depui contestatie la o amenda de circulatie

Cum sa depui contestatie la o amenda de circulatie

Contestatie amenda. Ai primit o amenda si consideri ca nu ai facut nimic gresit? Iti prezentam pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a depune o contestatie in cazul unei amenzi de circulatie.

Mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre noi pateste sa primeasca o amenda. In cazul in care consideri ca nu esti vinovat si ca nu ai incalcat cu nimic legea, trebuie sa stii ca ai tot dreptul sa depui o contestatie.

Insa, inainte de a trece la treaba, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri importante, despre care vom vorbi in randurile urmatoare.

De ce este foarte important sa platesti amenda de circulatie?

Contestatie amenda. Pentru inceput, trebuie sa iti reamintim ca amenda nu mai trebuie platita in termen de maximum 48 de ore de la emiterea procesului verbal pentru a fi redusa la jumatate.

Citeste si: Model de contestatie la un proces verbal pentru contraventiile auto

Incepand din vara anului 2018, soferul poate plati amenda la jumatate intr-un termen de nu mai putin de 15 zile, acesta fiind prevazut in noua Lege nr. 203/2018.

Chiar daca stii ca urmeaza sa faci contestatie, este indicat sa achiti mai intai amenda in termenul de 15 zile despre care aminteam mai devreme. Apoi, trebuie sa stii ca simpla contestatie scrisa nu este suficienta.

Pentru a demara procesul in sine de contestare a amenzii, trebuie sa anexezi dosarul cauzei, care va cuprinde toate probele care dovedesc nevinovatia ta, alaturi de procesul verbal primit de la agentul de politie. In cerere trebuie mentionat foarte clar si ca soliciti restituirea banilor platiti pentru achitarea amenzii.

Contestatie amenda. In cazul in care judecatorul iti va da castig de cauza, banii platiti pentru achitarea amenzii iti vor fi returnati. In cazul in care nu vei castiga insa si nu ai platit in termenul de 15 zile jumatate din amenda, trebuie sa stii ca vei plati in cele din urma valoarea integrala a acesteia.

Totusi, o decizie negativa a judecatoriei nu inseamna automat ca nu mai ai ce face. In termen de 15 zile de la hotarare poti face apel impotriva acesteia. Noua contestatie trebuie realizata insa acum la sectia de contencios administrativ a tribunalului.

Motivele de apel nu trebuie sa fie formulate neaparat in scris, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 mentionand ca acestea mot fi sustinute si oral in fata instantei.

Contestatie amenda. Cand nu este procesul verbal considerat valid?

Contestatie amenda. Lasand la o parte toate aceste aspecte, trebuie sa fii atent si la cateva situatii in care procesul verbal este considerat din start invalid.

Spre exemplu, lipsa mentiunilor cu privire la numele, prenumele si functia agentului constatator sau cu privire la numele si prenumele contravenientului anuleaza din start procesul verbal.

De asemenea, fapta savarsita si data comiterii acesteia trebuie mentionate in procesul verbal. Evident, semnatura agentului constatator nu are voie sa lipseasca din procesul verbal.

Chiar daca unul dintre aceste elemente lipsesc din procesul verbal, trebuie sa stii ca tot va trebui sa depui contestatie. In acest caz insa, victoria este garantata!

VIDEOCLIPUL ZILEI