Compresie motor diesel. Cum se masoara si in ce consta testul

Compresie motor diesel. Cum se masoara si in ce consta testul

Compresie motor diesel. Poate ai auzit de multe ori vorbindu-se despre compresia unui motor diesel, insa nu stiai mare lucru despre aceasta.

Tocmai de aceea, iti vom explica in detaliu ce este si de ce ar trebui sa stii si tu cate ceva legat de acest lucru.

Mai mult, iti vom spune si cum poti sa testezi compresia unui motor diesel si care ar trebui sa fie valorile ideala, pentru a te asigura ca motorul functioneaza la parametri optimi.

Ce diferente sunt intre compresia unui motor diesel si cea a unui motor pe bezina?

Ce este compresia unui motor?

Compresmetru
Compresmetru

Compresie motor diesel. Compresia unui motor cu combustie interna este, de fapt, raportul dintre volumul camerei de ardere dintr-un piston atunci cand acesta se afla in pozitia cea mai de jos si volumul camerei de ardere atunci cand acelasi piston se afla in pozitia cea mai ridicata.

Citeste si: Anulare EGR. Ce se intampla daca faci asta la masina ta?

Iti mai dam un exemplu: in anii 70, Dacia 1300 avea un motor cu un raport de compresie de 9 la 1.

Motoarele de pe Dacia Logan din zilele noastre, 1.4 si 1.6 MPI, ofera un raport de compresie de 9.5 la 1.

In acelasi timp, un motor BMW ofera un raport de compresie de 11 la 1. Folosind aceste valori, iti poti da seama si de calitatea motorului. Cu cat raportul de compresie este mai mare, cu atat creste si puterea motorului.

Compresie motor diesel. Compresia unui motor se masoara cu ajutorul unui compresmetru, iar procedura in sine este destul de simpla si o poti face si tu.

Ar mai trebui sa stii ca valorile normale de compresie ale unui motor pe benzina sunt cuprinse intre 6:1 si 10:1, in timp ce la masinile sport valorile pot atinge valori de 13:1.

Compresie motor diesel. Cum se masoara si care este valoarea normala

Compresie motor diesel
Compresie motor diesel

In cazul motoarelor diesel, lucrurile stau altfel pentru ca acestea nu au nevoie de scanteie pentru a aprinde amestecul de combustibil.

Drept urmare, amestecul de combustibil la un motor diesel se autoaprinde prin comprimarea aerului. Motoarele diesel au un raport de compresie situat intre valorile 14:1 si 23:1.

Citeste si: Raportul de compresie al unui motor: tu stii ce este acesta?

Compresie motor diesel. In cazul in care compresia motorului tau nu este intre aceste valori, pistonul poate pierde presiune prin supapele de evacuare sau admisie, prin garnitura de chiulasa sau pe langa segmentii pistonului.

Atunci cand testezi compresia unui motor diesel, acesta trebuie sa fie neaparat cald, in conditii de operare. Dupa aceea, trebuie sa scoti injectorul de la pistonul unde urmeaza sa testezi.

Compresmetrul trebuie sa fie introdus in locul injectorului, asa ca o sa mai ai nevoie de un prieten sa te ajute.

In timp ce tu tii compresmetrul a doua persoana da la automat pentru a invarti vibrochenul.

Lasati arborele cotit sa faca 7-8 rotatii complete, iar apoi valoarea va aparea pe compresmetru. De mentionat faptul ca si bateria masinii trebuie sa fie in stare foarte buna!

VIDEOCLIPUL ZILEI