Cod eroare OBD-2 P0400. Ce defectiuni anunta la supapa EGR?

Cod eroare OBD-2 P0400. Ce defectiuni anunta la supapa EGR?

Cod eroare OBD-2 P0400. Afla ce reprezinta aceasta eroare data de masina ta si ce legatura are cu supapa EGR. De ce apare si care sunt defectiunile care anunta aceasta eroare la un automobil.

Toti soferii ar trebui sa stie care este legatura dintre supapa EGR cu acest cod de eroare si de ce atunci cand te duci la ITP s-ar putea sa il pici. Nu uita ca va trebui sa duci masina la un service auto specializat pentru a putea rezolva problema.

Ce rol are supapa EGR la masina ta?

Valva EGR
Valva EGR

Cod eroare OBD-2 P0400. Nu este prima data cand vorbim de supapa sau valva EGR si mai mult ca sigur nu va fi nici ultima. Inainte de toate, trebuie sa iti spunem de la ce vine numele, pentru ca o sa intelegi mai bine ce rol are: EGR vine de la „exhaust gas recirculation”.

Asadar, aceasta valva are rolul de a recircula gazele rezultate in urma arderii combustibilului si reprezinta o modalitate de a scadea noxele de top NOx, emise de motoarele cu combustie interna.

Citeste si: Simptome injector defect. Cum sa iti dai seama ca exista o problema?

Practic, valva sau supapa EGR reintroduce gazele de esapament in admisie, pentru ca acestea sa fie arse inca o data. Astfel, se reduc emisiile, iar masinile trec mai usor testele care sunt din ce in ce mai dure.

EGR-ul se afla montata pe traseul de admisie, inainte de clapeta de acceeratie. Modalitatea de functionare este destul de simpla. Senzorii si sondele din admisie si evacuare detecteaza cantitatea de oxigen din motor, iar astfel valva EGR primeste informatii legate de cantitatea de gaze pe care trebuie sa o reintroduca in admisie.

Astfel, gazele sunt reintroduse in admisie impreuna cu aerul proaspat, iar arderea suplimentara ajuta la eliminarea funinginilor nocive. Drept urmare, emisiile motoarelor scad, iar masinile respecta normele de poluare.

Ce inseamna cod eroare OBD-2 P0400. Care sunt simptomele acestei defectiuni?

Cod eroare OBD-2 P0400
Cod eroare OBD-2 P0400

Ei bine, acest cod de eroare are legatura cu valva EGR, pentru ca anunta o defectiune la aceasta componenta. Supapa EGR nu recircula gazele de evacuare atunci cand i se da comanda sa faca acest lucru.

Cauzele pot fi multiple. In primul rand, senzorul de temperatura al EGR poate sa nu inregistreze valorile atunci cand valva este deschisa sau conductele valvei sunt blocate si nu permit gazelor de esapament sa ajunga in admisie.

Citeste si: Anulare EGR. Ce se intampla daca faci asta la masina ta?

Cod eroare OBD-2 P0400. De asemenea, la motoarele diesel exista diferenta de presiune intre partea de esapament si partea de aspiratie. Drept urmare, se monteaza supape de reglare pentru generarea vidului necesar.

Atunci cand apare codul de eroare OBD-2 P0400, valva EGR poate sa nu se deschida pentru ca nu exista vid. Mai poate sa existe o problema la un solenoid de control sau la cablurile electrice ori la senzorul MAP.

Simptomele codului de eroare OBD-2 P0400 nu sunt foarte numeroase. Bineinteles, in bord se va aprinde martorul „Check Engine”, iar codul de eroare este trimis la calculatorul motorului. De asemenea, atunci cand porniti motorul sau accelereati, o sa auziti un zgomot.

Cea mai mare problema ramane faptul ca masina o sa emita mai multe noxe, iar automobilul nu va trece ITP-ul.

Cum sa scapi de eroarea P0400 a masinii?

Test emisii ITP
Test emisii ITP

Dupa cum spunea, va fi necesar sa ajungi la un service auto specializat, pentru ca mecanicul sa vada ce se intampla. Va fi necesar sa verifice cablurile electrice, conexiunile, valva EGR, solenoidul de control si senzorul de temperatura al EGR.

Urmatorul pas este ca mecanicul sa verifice daca sunt depuneri de carbon ce blocheaza conductele valvei EGR si care nu permit gazelor de evacuare sa circule. Mare atentie, valva EGR nu trebuie inlocuita inainte de a verifica daca nu cumva exista aceste depuneri.

Cod eroare OBD-2 P0400. Nu circula cu masina daca ai un cod de eroare OBD-2 P0400, pentru ca o sa ai probleme la pornirea motorului. Supapa EGR poate cauza probleme destul de grave la pistoane si valve!

VIDEOCLIPUL ZILEI