Clapeta de acceleratie. Ce este si ce simptome are una defecta?

Clapeta de acceleratie. Ce este si ce simptome are una defecta?

Simptome clapeta acceleratie defecta. Ce este acest dispozitiv si ce rol are la masina ta. Cand se curata aceasta si ce probleme pot aparea atunci cand masina ta parcurge peste 100.000 de kilometri. Iata ce trebuie sa stie orice sofer.

De asemenea, nu ar fi rau sa stii si care sunt simptomele unei clapete de acceleratie defecte. Ce este de facut in aceste cazuri si cand ar trebui sa vizitezi un serviu autorizat pentru a rezolva problema.

Ce este clapeta de acceleratie?

Simptome clapeta acceleratie defecta
Simptome clapeta acceleratie defecta

Daca inca nu stiai, rolul clapetei de acceleratie este de a controla cantitatea de aer care intra in motor. Practic, aceasta clapeta regleaza debitul de aer ce ajunge in galeria de admisie si toate masinile moderne vin cu acest dispozitiv.

Citeste si: Simptome injector defect. Cum sa iti dai seama ca exista o problema?

Pozitia clapetei de acceleratie determina si performantele motorului. Clapeta poate fi actionata de un mecanism ce foloseste o tija ori un cablu sau poate fi actionata electronic prin tehnologia drive-by-wire.

Desigur, la vehiculele la care clapeta este actionata electronic, comanda este trimisa de calculatorul motorului (ECU).

De obicei, acest dispozitiv se afla intre filtrul de aer si galeria de admisie, iar clapeta este actionata de un motoras electric mic ce are rolul de a o deschide sau de a o inchide.

Tocmai de aceea ar trebui sa stii ce simptome are clapeta de acceleratie defecta.

Trebuie sa mai stii ca aceasta clapeta este foarte importanta mai ales atunci cand motorul merge la ralanti. Atunci cand turatiile motorului scad sub valoarea de 1.000 rpm, clapeta este mentinuta deschisa la un unghi foarte mic si calculatorul motorului o adapteaza in functie de conditii.

Simptome clapeta de acceleratie defecta

Curatare clapeta acceleratie
Curatare clapeta acceleratie

Pentru ca este folosita in mod constant, clapeta de acceleratie acumuleaza depuneri de carbon sau mizerie, iar in timp ajunge sa nu mai functioneze in mod corect. De multe ori se intampla ca aceasta sa ramana blocata.

Acest lucru opreste amestecul perfect de aer si combustibil. Tocmai de aceea este esential sa ai un filtru de aer curat, pentru ca acesta poate preveni murdaria care se depune pe clapeta de acceleratie.

Simptome clapeta acceleratie defecta. Murdaria cauzeaza si un raspuns intarziat al pedalei de acceleratie sau o turatie instabila atunci cand motorul merge la ralanti.

De asemenea, in bord se poate aprinde matorul „Check Engine”, iar acesta este modul masinii de a iti arata ca exista o problema.

Citeste si: Care sunt primele piese care se strica la o Dacia Logan. Poti sa le cumperi deja de acum!

Desigur, pot aparea si probleme electrice, iar de multe ori acestea se datoreaza senzorului de temperatura. Drept urmare, puterea motorului se poate reduce, iar acceleratia este greoaie.

Mai mult, clapeta de acceleratie defecta poate duce si la un numar mic de turatii atunci cand motorul merge la ralanti.

Simptome clapeta acceleratie defecta. Daca si tie ti s-a intamplat acest lucru, atunci trebuie sa mergi la service pentru a curata corpul clapetei de acceleratie. Nu este un proces atat de complicat si il poti face la un service specializat.

Pretul pentru un astfel de proces este undeva intre 100 si 200 de lei. Corpul clapetei se curata cu ajutorul unei solutii de curatare, care se pulverizeaza pe suprafata acestuia.

Totusi, ai in vedere faptul ca o sa fie nevoie si de calibrarea clapetei de acceleratie dupa ce faci curatarea, asa ca o sa fie nevoie de un aparat special. Tocmai din acest motiv este necesar sa faci o vizita la un service auto specializat.

VIDEOCLIPUL ZILEI