Ce trebuie sa bifezi in declaratia pe propria raspundere daca mergi cu masina la service sau la spalatorie

Ce trebuie sa bifezi in declaratia pe propria raspundere daca mergi cu masina la service sau la spalatorie

Ai voie sa mergi cu masina la service sau la spalatorie? Iata ce scrie in Ordonanta Militara nr. 8, dar si ce trebuie sa completezi in declaratia pe propria raspundere.

Grupul de Comunicare Strategica a publicat un nou set de intrebari si raspunsuri cu privire la restrictiile impuse prin ordonantele militare, precum si precizari despre formularul pe propria raspundere.

Romanii au voie sa iasa din casa cu scopul de a achizitiona autovehicule sau piese de schimb pentru masini. Acestora li se permite si sa mearga la service pentru reparatii auto. Iata insa cum trebuie sa completezi declaratia pe propria raspundere in aceste situatii, ca sa nu te trezesti cu o amenda usturatoare.

Citeste si: Amenda de 5000 de lei pentru ca a mers sa cumpere mancare. Politistii au spus ca nu e o necesitate

Pot sa merg cu masina la service-ul auto

Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese si a reprezentantelor auto sau a altor institutii de profil nu este interzisa prin nicio Ordonanta Militara, exceptie facand cele care isi desfasoara activitatea in marile centre comerciale.

Chiar si asa, un prahovean a fost amendat de politisti cand se intorcea cu masina de la service-ul auto, desi avea declaratie pe propria raspundere si motive intemeiate pentru aceasta deplasare. Politistul nu a considerat repararea masinii o urgenta.

Ordonanta Militara nr. 8 vine si lamureste acest aspect. Cei care cei care parasesc locuinta/gospodaria pentru a merge in showroom pentru achizitionarea de masini sau la service pentru achizitionarea de piese sau pentru reparatii la masini, trebuie sa bifeze in declaratia pe proprie raspundere motivul referitor la deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor. 

Pot sa duc masina la spalatorie?

Multi romani s-au intrebat daca isi pot duce masinile la spalatorie pe perioada starii de urgenta, fara sa riste o amenda. Politia Romana a venit cu precizari si in legatura cu acest aspect:

„Da, sunt permise deplasarile la spalatoriile auto pentru curatarea masinilor, atunci cand acest lucru este necesar, dar cu respectarea stricta a prevederilor ordonantelor militare. Deplasarea se poate face completand declaratia pe proprie raspundere la punctul privind acoperirea necesitatilor persoanei/ motiv justificat”, este raspunsul autoritatilor.

Pot sa imi transport sotia/sotul la/de la serviciu?

Ce se intampla in cazul in care vrem sa transportam cu masina sotia/sotul la/de la serviciu? In cazul acesta, Politia Romana da urmatorul raspuns: daca apreciati ca motivul este deplasarii este unul justificat, puteti face acest lucru completand declaratia pe proprie raspundere raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanta Militara nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie).

Citeste si: Care sunt, de fapt, piesele care se strica cel mai repede la Dacia Logan

Politistii mai spun ca o astfel de situatie poate fi justificata atunci cand nu exista mijloace de transport in comun sau daca riscul infectarii cu noul coronavirus (Covid-19) este ridicat.

Bineinteles, in cazul in care stam sa analizam, deplasarea la locul de munca inseamna pentru multi dintre noi schimbarea mai multor mijloace de transport in comun, dar si un timp mai mare pentru asteptarea acestora in statii.

Transportul in comun a fost si el redus, asa ca pentru fiecare deplasare, se asteapta mai mult in statii, iar mijloacele de transport in comun sunt mult mai aglomerate.

VIDEOCLIPUL ZILEI