Ce este un etrier si ce rol are la masina ta?

Ce este un etrier si ce rol are la masina ta?

Ce este un etrier. Poate ai auzit de multe ori despre aceasta componenta, insa nu stiai ce inseamna. Astazi iti vom explica in detaliu ce trebuie sa stii despre etriere si de ce sunt extrem de importante pentru tine si siguranta ta.

Din ce este compus un sistem de franare?

Sistem de franare
Sistem de franare

Pana sa ajungem la etrier, haideti sa vedem din ce este compus un sistem de franare, pentru ca astfel vei intelege si rolul componentei despre care vom vorbi.

Daca nu stiai inca, sistemul de franare al masinii tale este compus din piese precum pompa de franare, disc, tamburi si saboti (acolo unde este cazul) si etrier.

Citeste si: Cum iti dai seama ca lichidul de frana si-a pierdut din proprietati si trebuie inlocuit

Bineinteles, pentru a functiona la parametri optimi, sistemul de franare are in componenta sa piese consumabile, care necesita o inlocuire periodica.

Drept urmare, durata de viata a fiecarei piese variaza in functie de stilul de condus, dar si de calitatea pieselor pe care le cumperi pentru masina ta.

Totodata, te sfatuim sa fii atent si la lichidul de frana, pentru ca si acesta isi poate pierde din proprietati. Rolul acestui lichid este de a absorbi umezeala, fapt ce-i confera o fierbere mai rapida la caldura.

Discurile de frana se vor uza mai greu, iar inlocuirea acestora se face dupa ce ai schimbat 2-3 seturi de placute de frana.

Ce este un etrier?

Etrier
Etrier

Dupa cum spuneam, etrierul este o componenta foarte importanta si esentiala a sistemului de franare cu disc. Rolul etrierului este sa tina placutele de frana si sa aplice o forta mecanica ce le preseaza pe disc.

Etrierul are unul sau mai multe pistoane, in functie de producator si de cat de performant este automobilul tau. Pistoanele transforma presiunea hidraulica din sistemul de franare intr-o forta mecanica.

Atunci cand apesi pedala de frana, sistemul hidraulic va crea o presiune care se transmite etrierelor prin intermediul conductelor prin care circula lichidul de frana.

Atunci cand iei piciorul de pe pedala de frana, presiunea din sistemul hidraulic va scadea, iar supapa din pompa centrala de frana va reveni la pozitia initiala.

Astfel, pistoanele din etrier nu mai exercita presiune, placutele de frana se retrag si se elibereaza discul.

Pe scurt, etrierul are rolul de a opri masina ta in siguranta. Totodata, etrierul poate sa fie

Cand se inlocuiesc etrierele?

Etrier de frana
Etrier de frana

In timp, caldura generata de sistemul de franare poate sa slabeasca si sa deterioreze etrierele. Acestea pot rugini sau acumuleaza murdarie, iar daca nu conduci masina in mod constant pot sa piarda lichid de frana.

Iti recomandam sa verifici sistemul de franare al masinii de fiecare data cand franele scartie atunci cand le actionezi, cand ti se aprinde martorul ABS in bord, cand masina trage dreapta sau stanga atunci cand pui frana, cand pedala de frana se simte moale sau cand vezi urme de lichid de frana pe sub roti.

Daca ai una dintre aceste probleme iti sugeram sa nu mai stai pe ganduri si sa verifici masina imediat intr-un service specializat. Nu uita ca vorbim despre sistemul de franare, adica de siguranta ta si a familiei tale!

VIDEOCLIPUL ZILEI