Cati kilometri de autostrada si drum expres promit autoritatile din Romania pentru 2021

Cati kilometri de autostrada si drum expres promit autoritatile din Romania pentru 2021

Anul ce tocmai a inceput debuteaza cu noi promisiuni facute din partea autoritatilor cu privire la infrastructura rutiera, un capitol despre care stim deja cu totii ca este extrem de delicat pentru Romania.

Nici nu este de mirare ca avem din nou parte de promisiuni in aceasta directie, fiecare schimbare de ordin politic din ultimii peste 20 de ani aducand noi promisiuni de acest fel.

Rezultatele au lipsit aproape cu desavarsire in tot acest timp, insa, incercam cu totii sa ne pastram speranta si sa ramanem optimisti cu privire la ceea ce va avea sa vina in urmatorii ani.

Autostrazi si drum expres promise de autoritatile din Romania in 2021

O prima promisiune importanta in acest sens a fost facuta deja de Marian Ionita, directorul CNAIR. Mai exact, acesta sustine ca in 2021 vor fi deschisi nu mai putin de 86 de kilometri noi de autostrada si drum expres.

Citeste si: Amenzi rovinieta 2021. Ce amenda primesti daca nu ai rovinieta si in cat timp se prescrie

Mai exact, vorbim despre despre proiectele incepute deja si care au ca termen de finalizare anul 2021. Desigur, asta nu inseamna neparat ca toate aceste proiecte vor fi si finalizate in acest an!

Mai multe lamuriri in acest sens primim insa de la Compania de Administrare in Domeniul Infrastructurii, care transmite ca exista la acest moment niste estimari cu privire la deschiderea unor noi portiuni de drumuri in perioada urmatoare.

Vorbim in primul rand despre A10 Sebes – Turda, lotul 2 de 24.2 de kilometri urmand sa fie dat spre folosinta in acest an 2021. De asemenea, tot pe A10 mai vorbim despre o portiune de 2 kilometri din lotul 1 care a ramas de finalizat in acest an nou.

Mergem mai departe catre A3 Chetani – Campia Turzii, si aici urmand sa fie dati in folosinta in anul 2021 nu mai putin de 15.7 kilometri.

De asemenea, pe A3 Targu Mures – Ungheni urmeaza sa fie finalizata o portiune de drum de 4.5 kilometri, la care se mai adauga si alti 4.7 kilometri drum de legatura.

Ce se intampla cu DX12 Craiova – Pitesti sau Autostrada Ford?

In cele din urma, nu trebuie sa uitam de DX12 Craiova – Pitesti, aici urmand sa fie dati in folosinta nu mai putin de 71.7 kilometri din loturile 2 si 3.

Referitor la acest DX12 intre Craiova si Pitesti trebuie sa ne reamintim totusi ca planurile initiale presupuneau o autostrada intre cele doua puncte, aceasta transformandu-se mai apoi intr-un drum expres.

Constructia acestei sosele este extrem de importanta si pentru americanii de la Ford, care au un punct de lucru important in aceasta zona si care au cerut in repetate randuri urgentarea lucrarilor.

Drumul expres are o lungime totala de 121 de kilometri si prevede doua benzi de cate 3.5 metri latime fiecare, fara banda de urgenta. Licitatiile pentru cele patru loturi din acest drum expres au fost lansate inca din anul 2017, insa tronsoanele 3 si 4 au fost contestate.

CNAIR a semnat insa contractele pentru primele doua tronsoane ale drumului in 2018, lucrarile debutand efectiv in luna mai a anului 2019.

VIDEOCLIPUL ZILEI