Cate masini sunt in Romania? Iata ce spun statisticile!

Cate masini sunt in Romania? Iata ce spun statisticile!

Cate masini sunt in Romania? Te-ai intrebat si tu acest lucru? Ei bine, o sa iti spunem care sunt cifrele oficiale si cate automobile sunt in evidentele celor de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Daca te-ai lovit de aglomeratia din orase sau pe drumurile care duc spre mare ori spre munte, cu siguranta ti-ai pus si aceasta intrebare. Afla ce spun autoritatile de la Institutul National de Statistica (INS).

Cate masini sunt in Romania?

Conform celor de la DRPCIV, exista peste 8.8 milioane devehicule inmatriculate in Romania, asa ca data viitoare cand te lovesti de aglomeratie ar trebui sa te gandesti si la aceste cifre, pentru a iti explica fenomenul.

Citeste si: Verificare RCA. Cum afli online daca mai ai sau nu o asigurare valabila

Cate masini sunt in Romania? De asemenea, peste 78% din aceste automobile sunt inmatriculate pe persoana fizica, iar peste 78.6% dintre aceste masini au o vechime mai mare de 10 ani.

Acesta este si un motiv pentru accidentele in care sunt implicate masini cu defectiuni majore.

Desigur, este foarte important si tipul de combustibil pe care il folosesc aceste masini.

Peste 50% din acestea au motoare pe benzina, 48% au motoare diesel, in timp ce doar 0.6% folosesc electricitate, gaz petrolier lichefiat sau gaz natural. 88% din autocamioanele inmatriculate au motoare diesel.

Desigur, numarul total al automobilelor care se afla in Romania este mai mare, pentru ca statisticile nu includ masinile care nu sunt inmatriculate la noi in tara si care circula in prezent.

Cate masini sunt in Bucuresti?

Cate masini sunt in Romania? Revenim si la aglomeratia din Bucuresti, asa ca trebuie sa aflam si cate masini sunt in Capitala. Potrivit datelor INS, populatia din cel mai aglomerat oras din Romania este de peste 1.8 milioane de locuitori.

Citeste si: Cati kilometri de autostrada si drum expres promit autoritatile din Romania pentru 2021

Surpriza majora vine atunci cand aflam numarul de automobile inmatriculate oficial in Bucuresti: peste 1.4 milioane de masini. Practic, o raportare aproximativa ne arata ca exista o masina la un locuitor.

Cu toate ca in alte tari trendul este ca oamenii sa detina mai putine masini si sa foloseasca mai mult transportul alternativ, romanilor le place sa detina un automobil proprietate personala.

Acest lucru afecteaza si calitatea aerului, iar statisticile arata ca municipiul Bucuresti este de multi ani in topul celor mai congestionate orase din Europa.

Drept urmare, nivelul de particule din aer este dublu fata de cel maxim recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Nu ne surprinde acest lucru, avand in vedere cate masini sunt in Romania.

Si lucrurile nu se opresc aici, pentru ca estimarile pentru Europa arata ca parcul auto va creste cu pana la 1.4% pana in anul 2025, insa pana in anul 2030 cifrele se vor reduce cu 5.4%. Platforme de mobilitate de tip Uber sau Bolt vor ajuta la acest lucru.

VIDEOCLIPUL ZILEI