Cutia manuala care se scoate singura din viteze a fost patentata! Afla ce producator o va folosi!

Cutia manuala care se scoate singura din viteze a fost patentata! Afla ce producator o va folosi!

Constructorul japonez Toyota se pare ca este in cautarea unor solutii ca sa mentina interesul clientilor pentru masinile cu transmisie manuala. In acelasi timp, ei incearca sa aiba in vedere si consumul de combustibil, dar si emisiile de CO2. Vestile sunt bune, asadar si e cazul sa aprofundam un pic subiectul. Nu de alta, dar ceea ce ne propun cei de la Toyota este cu adevarat revolutionar.

Toyota Motor Company a inregistrat, recent, o cerere de pantent a unei idei pe care specialistii lor au dezvoltat-o. Este vorba despre o transmisie manuala de ultima generatie. Mai exact, noua transmisie a niponilor va utiliza o unitate electrica pentru a putea controla ambreiajul si pentru a schimba treptele de viteza.

Sistemul va functiona in felul urmator: un controler va fi capabil sa opreasca ambreiajul si cutia de viteze a transmisiei manuale. Cand se stabileste ca e posibila oprirea, ambreiajul se va deconecta automat, astfel incat motorul sa mearga in gol pana autovehiculul se va opri. De asemenea, niste pini de blocare vor impedica soferii sa treaca masina intr-o treapta inferioara sau superioara. Suna bine, nu-i asa? Mai ales ca aceasta noua cutie de viteze ii va impedica pe unii soferi sa mai confunde prima cu a treia treapta de viteze uneori, la plecarea de pe loc.

Masina va fi si un pic mai protejata, din punct de vedere al suprasolicitarii motorului prin selectarea unei viteze gresite. Inovatia japonezilor este cu atat mai interesanta, cu cat, chiar reprezentantii companiei au declarat, ca viitoarele masini dotate cu aceasta tehnologie vor fi mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant.

Perfectionarea tehnologiilor pe care le gasim acum in piata vor avea ca rezultat aceste scaderi de consum. In plus, declaratiile celor de la Toyota spun ca si ambreiajul va scapa de uzura. Totusi, pana in acest moment nu stim exact care sunt modelele niponilor, care vor beneficia de aceasta noua cutie de viteze. Vom astepta insa, noi informatii oficiale de la ei.

Specialistii in domeniu spun ca cei de la Toyota ar putea, cu noua cutie de viteze, sa adauge si tehnologia start & stop la masinile cu transmisie manuala, fara a solicita soferului sa mute schimbatorul de viteze in pozitia neutra.

Brevetul prezentat de Toyota nu intra in detaliu in privinta scenariilor de utilizare, dar daca controlerul este capabil sa blocheze treptele de viteza si sa dezactiveze ambreiajul, atunci toate avantajele prezentate mai sus sunt unele reale. Beneficiile acestei cutii de viteze s-ar putea raspandi pe scara larga, cu efecte mai mari si mai multe.

VIDEOCLIPUL ZILEI