Taxa Auto 2019 a primit o noua amanare! Ce a spus Ministrul Mediului

Taxa Auto 2019 a primit o noua amanare! Ce a spus Ministrul Mediului

Gratiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, a devenit unul dintre cele mai important personaje politice in ultima perioada dupa numeroasele amanari cand a fost vorba de Taxa Auto 2019. Gavrilescu a declarat intr-o conferinta de presa ca vai dura pana se va gasi o formula de calcul in cazul Taxei Auto.

Noul anunt al Ministrului Mediului vine la doar cateva zile de la declaratia prin care anunta ca pana la Craciun se va gasi o formula pentru aceasta taxa. Planurile anuntate de Gavrilescu au fost insa anulate rapid , iar intr-o conferinta de presa a declarat ca este nevoie de noi calcule pentru a  nu exista probleme.

Ministrul Mediului nu a mai dat o data anume pentru Taxa Auto si a declarat ca exista mari dificulati in gasirea unei formule ideal. Gavrilescu se teme de posibilele contestatii sau nemultumiri din partea soferilor si asta este unul dintre motivele pentru care acest proces se misca atat de greu.

Noua formula de calcul pentru Taxa Auto ar putea sa fie publicata la inceputul lui 2019 si vom avea avea o perioada de tranzitie de cateva luni pentru ca soferii sa stie exact ce trebuie sa faca. Gratiela Gavrilescu a  mai anuntat ca noua taxa de poluare va lua in calcul nu doar norma de pulare, capacitatea cilindrica, ci toate componentele pentru a nu mai exista nemultumiri si reclamatii.

Pentru calcularea noii Taxe Auto  se iau in calcul masurator facute de Agentia Nationala de Protectia Mediului, de Institutul National de Sanatate Publica, fiind implicati si cativa specialisti din industria masinilor, dar si personal de la Registrul Auto Roman.

Taxa auto a fost prima data introdusa in tara noastra in ianuarie 2007, adica in momentul in care a aderat Romania la Uniunea Europeana. In 2009, taxa auto a fost modificata, iar Guverul a decis atunci sa reduca valoarea ei drastic, iar din 2012 a a devenit obligatorie si la reinmatricularea masinilor inregistrate in Romania inainte de 2007.

Taxa a fost insa suspendata de pe 30 ianuarie 2012 pana la finalul anului respectiv, iar cei care au platit deja taxa au primit banii inapoi. In primvara lui 2013 a fost introdusa taxa de timbru mediul pentru masini, calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, dar si ea a fost eliminata in 2017, fiind printre cele 102 taxe nefiscale eliminate la momentul respectiv de cei aflati la conducerea Guvernului roman.

VIDEOCLIPUL ZILEI