Programul Rabla este un veritabil succes si in acest an!

Programul Rabla este un veritabil succes si in acest an!

Nici macar o saptamana intreaga nu a trecut de cand a debutat editia din acest an a Programului Rabla, iar acesta s-a dovedit a fi din nou un succes veritabil. In cele sase zile care s-au scurs de la debutul sau, aproximativ 10.000 de tichete au fost epuizate deja, adica aproape 40% din totalul cu care s-a inceput pe data de 18 mai.

Avand in vedere ca intreg programul pune la bataie un numar de doar 26.000 de tichete, oficialii Ministerului Mediului se gandesc deja serios la o suplimentare de fonduri. De altfel, nu ar fi prima data cand se intampla asta, editia de anul trecut beneficiind de nenumarate suplimentari de fonduri. Bugetul Programului Rabla este de 180 de milioane de lei.

Asa cum probabil stiti deja, Programul Rabla pune la bataie o prima de casare in valoare de 6.500 de lei. In plus fata de ceea ce stiam din anii trecuti, regulamentul prevede incepand cu acest an o noua regula pentru achizitionarea masinilor.

Astfel, cumparatorii trebuie sa isi achizitioneze un automobil care dispune de un grad de emisii de dioxid de carbon de cel mult 130 de grame/kilometru. Mai mult decat atat, acest prag maxim va urma sa scada si mai mult in anii urmatori. Astfel, in anul 2018 acesta va ajunge la 120 grame CO2/kilometru, iar in 2019 la 110 grame CO2/kilometru.

Reprezentantii Ministerului Mediului au introdus incepand cu acest an si un bonus pentru cei care isi vor cumpara automobile noi cu un grad de emisii extrem de scazut. Astfel, acestia vor primi un bonus in valoare de 1.500 de lei in cazul in care isi vor cumpara un model cu emisii de cel mult 98 grame CO2/kilometru. Si acest prag maxim va scadea in anii urmatori, ajungand in 2019 la cel mult 95 grame CO2/kilometru.

Pe langa toate acestea, Programul Rabla Plus ne propune un bonus in valoare de 45.000 de lei pentru aceia care vor sa isi achizitioneze un model electric. De asemenea, pentru un model plug-in hybrid, cu incarcare la priza, Ministerul Mediului acorda un bonus de 20.000 de lei. Modelele trebuie sa dispuna de un grad de emisii de cel mult 50 grame CO2/kilometru.

Iar, din cate se pare pana la acest moment, moda masinilor electrice a ajuns si la romani. Daca anul trecut au fost cumparate doar 41 de masini electrice si plug-in hybrid, prima jumatate a lui 2017 aduce deja 69 de astfel de comenzi.

VIDEOCLIPUL ZILEI