Ce sunt paravanturile auto? Iata avantajele si dezavantajele!

Ce sunt paravanturile auto? Iata avantajele si dezavantajele!

Inainte sa tratam acest subiect, trebuie sa descriem ce sunt paravanturile. Desi suna putin special, sunt cativa care nu au auzit sau care nu cunosc detalii despre aceste accesorii auto. Asadar, paravanturile auto sau deflectoarele sunt niste elemente confectionate, in general, din plexiglas rezistent, tratat impotriva razelor ultraviolete.

Acestea au ca principal scop conferirea posibilitatii soferilor de a aerisi masina fara a se crea curenti de aer de tip Helmholtz (vortexurile asurzitoare care se formeaza atunci cand deschidem geamurile masinii). De asemenea, aceste paravanturi sunt utile chiar si pe timp ploios sau cand ninge, impiedicand patrunderea fulgilor sau a apei in interiorul masinii.

Prin urmare, desi au intrebuintari simple, merita paravanturile sa fie achizitionate sau nu?

Intrebarea pusa de tot mai multi soferi ne determina sa abordam acest subiect si sa insumam o serie de avantaje, dar si dezavantaje astfel.

1. Avantaje

Iata care sunt principalele avantaje ale paravanturilor auto:

a. pot conferi posibilitatea deplasarii cu geamul masinii intredeschis, fara a se sesiza vreun disconfort determinat de efectul Helmholtz (descris mai sus). Acest lucru se dovedeste a fi extrem de folositor pentru utilizatorii de autovehicule fara aer conditionat;

b. reduc foarte mult zgomotul (in decibeli). Cu utilizarea acestora, vajaitul deranjant produs de vant este redus semnificativ transformandu-se intr-o adiere de vant care iti va reimprospata aerul din habitaclu;

c. au un rol aparte in imbunatatirea design-ului masinii. Cu un aspect fumuriu si lucios, paravanturile imbunatatesc semnificativ aspectul exterior al masini, iesind in evident indiferent de situatie (anotimp, zi, noapte);

d. pot fi folosite si pentru geamurile electrice. Daca v-ati pus intrebarea legata de acest aspect, aici veti gasi raspunsul. Paravanturile NU aduc niciun fel de modificare la nivel functional in utilizarea geamurilor electrice;

e. sunt disponibile la preturi foarte reduse, fara costuri sau elemente suplimentare;

f. sunt usor de demontat.

2. Dezavantaje

Asa cum stim, orice beneficii sunt insotite si de dezavantaje. Asadar, utilizarea paravanturilor sau deflectoarelor auto pot genera urmatoarele minusuri:

a. pot produce zgarieturi in partea superioara a geamului. In functie de calitatea si materialul din care sunt concepute, deflectoarele auto pot fi partea principala din acest proces deranjant.
b. pe langa zgarieturile propriu-zise, in momentul frecarii dintre sticla si plexiglas, pot aparea zgomote de intensitate inalta si destul de deranjante.

In final, observand avantajele si dezavantajele paravanturilor auto, vom concluziona ca aceste accesorii sunt extrem de folositoare, in special pentru geamurile din fata. Cu cateva mici accesorii si informatii despre ele poti aduce confortul in masina ta mai usor decat ti-ai da seama.

 

VIDEOCLIPUL ZILEI